Ohjelma 2018

Onnea 20-vuotiaalle!

Hyvä festivaaliyleisö ja harmonikkamusiikin ystävät

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun kokkolalainen muusikko ja harmonikkapedagogi Raimo Vertainen järjesti ensimmäisen kerran Kokkolan Talviharmonikka -festivaalin. Kokkolalaiseen tapaan maltillisesti, mutta kunnianhimoisesti ja laatua korostaen järjestetty festivaali on vähitellen kasvanut kansallisesti merkittäväksi ja kansainvälisestikin huomatuksi kulttuuritapahtumaksi.

Kokkolan Talviharmonikka -festivaali on koko 20-vuotisen historiansa ajan tuonut musiikkia ulos konserttisaleista ja madaltanut yleisön kynnystä tulla nauttimaan tapahtumista. Musiikki on festivaaleilla jalkautunut kaupunkilaisten ja festivaalivieraiden ulottuville niin kauppakeskuksissa kuin ravintoloissakin puhumattakaan vanhusten palvelutaloista ja paikallisista peruskouluista. Musiikki kuuluu kaikille ja yksi rakkaimmista kansallissoittimistamme, harmonikka on festivaalien kautta valloittanut Kokkolassakin uusia yleisöjä.

Kokkolan Talviharmonikka ja maestro Raimo ovat tehneet pysyvää jälkeä kokkolalaiseen musiikkielämään. Festivaalin rinnalle rakentunut Guardia Nueva -orkesteri on saanut vankan ihailijakunnan eri puolilla Suomea ja orkesteri on toiminut myös maakuntamme musiikillisena vientituotteena monilla kansainvälisillä festivaaleilla. Taviharmonikka-festivaali ja Guardia Nueva tuovat helmikuiseen Kokkolaan musiikin ystäviä ja muita festivaalimatkailijoita, jotka osaltaan värittävät kaupunkikuvaa ja tuovat elinvoimaa kaupunkiin.

Kokkolan kaupunki on tukenut Kokkolan Talviharmonikka -festivaalia alusta alkaen. Kiitämme Raimo Vertaista ja festivaalin taustajoukkoja pitkäjänteisestä kokkolalaisen kulttuurielämän kehittämisestä ja toivotamme festivaalille menestystä myös tuleville vuosille.

 

Stina Mattila
kaupunginjohtaja

Juhlan aika

Kylmä, paljon lunta ja pimeyttä.
Musiikkia ja festivaalia.

Tässä alkuidea 22 vuotta sitten kävellessäni pitkin Kokkolan katuja. Pari vuotta meni tutustuessa uuteen kotikaupunkiin ja sen luonteeseen. Aikaa myöten syntyi todeksi ajatus talvisesta kaupunkifestivaalista keskipohjalaiseen miljööseen. Aluksi konsertteja oli viisi kappaletta, nyt tapahtumia on yli 30. Kun katsoo ohjelmaa vuodelta 1999, niin perusidea on sieltä löydettävissä samassa muodossa kuin laajennettuna tänään. Talvinen kaupunkifestivaali – siinä se on.
20 vuoden aikana festivaalillamme ovat esiintyneet keskeiset alan taiteilijat niin ulkomailta kuin kotimaastakin. Samoin tärkeää on ollut oman kaupunkimme ja maakuntamme osaajien esille tuominen nuorista senioreihin. Finland Festivals-jäsenyys ja eurooppalainen EFFE-laatufestivaalileima ovat tuoneet festivaalille oman nosteensa ja tunnustuksen.
Maailma muuttuu, mutta musiikkia ja kulttuuria tarvitaan. Tämä on selvä asia. Kaikki tutkimukset, joita asian tiimoilta on tehty, vahvistavat tätä käsitystä. Kulttuuri luo osaltaan vetovoimaa kaupunkiimme ja vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin positiivisesti. Moni myös miettii kulttuuritarjonta- ja harrastusmahdollisuuksia etsiessään perheelleen sopivaa kotipaikkakuntaa.
Suuri kiitos yhdistysläisille ja vapaaehtoisille festivaalin työmuurahaisille. Ilman yhteistä innostusta ja hengen paloa ei festivaalia synny. Takana on lukemattomia kokouksia, kahvia, tapaamisia, pohdintoja, epätoivoa, iloa, palkitsevia konsertteja. Kaikkea inhimilliseen elämään kuuluvaa. Yleisölle kiitos mielenkiinnosta ja tuesta festivaaliamme kohtaan, samoin jokaiselle tukijallemme kiitos. Kaksikymmentä vuotta vuosittaista festivaalia on erittäin pitkä aika. Jokaista festivaaliahan valmistellaan kaksi vuotta.
Kansainvälinen Harmonikkaliitto kokoontuu Kokkolaan festivaaliaikaan. Winter Congress- päiville on tulossa edustajia lukuisista eri maista ja koko harmonikkamaailman kansainvälinen polttopiste on helmikuussa suunnattuna Kokkolaan. On suuri kunnia saada tämä kokous kaupunkiimme.

Olkaa tervetulleita!

Raimo Vertainen
Taiteellinen johtaja

Kestävää kehitystä 20 vuotta

Raimo Vertaisen visiosta keskelle kylmää, lumista ja pimeää Kokkolaa on kehittynyt lämmin ja valoisa talvinen festivaali. Festivaali, jolla on näkemystä ja uskallusta sekä jatkuvuutta.

Moni festivaali kamppailee tänä päivänä olemassaolostaan ja monen hienon festivaalin elinkaari on valitettavan lyhyt. Uudistumista, laatua, monipuolisuutta ja yhteistyötä vaaditaan tässä taistelussa. Olemme kiitollisia meitä tukeneille ihmisille, yhdistyksille ja yrityksille. Saamme aloittaa uuden, kolmannen vuosikymmenen rauhallisella mielellä.

20:ssa vuodessa Talviharmonikkafestivaali on jalostunut, muuttunut ja mukautunut. Kulttuuri kiinnostaa kaikenlaisia suomalaisia ikään, asuinpaikkaaan ja tuloluokkaan katsomatta. Olemme onnistuneet tarjoamaan monipuolisia yhteisiä kokemuksia kaikenikäisille.

Talviharmonikkafestivaalin elinkaaren aikana taiteen ja kulttuurin hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista ollaan yhä vakuuttuneempia. Tämän olemme todeksi kokeneet lähes tuhannen tilaisuuden ja lähes 100 000 katsojan ja kokijan kanssa.

Kokkolassa on erittäin laaja ja monipuolinen kulttuuritarjonta. Kiitos pitkään vallinneen myönteisen ilmapiirin, Kokkolasta on kehittynyt merkittävä kulttuurin kehto. Toivotaan näin olevan myös tulevaisuudessa.

Vuodesta 1999, nyt ja tulevaisuudessa Talviharmonikka on sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän kehityksen festivaali.

Pöytä on katettu, tervetuloa nauttimaan ja juhlimaan!

Pertti Kuosmanen
Hallituksen puheenjohtaja

International Greetings!

On behalf of all the international delegates, I would like to thank the Finland CIA Premiere Voting Member Suomen Harmonikkaliitto (SHL) and the Kokkola Winter Accordion Festival for hosting the 2018 Confédération Internationale des Accordéonistes (CIA) Winter Congress in Kokkola, Finland.
The CIA is a member of the International Music Council (IMC), an NGO official partner of UNESCO. The CIA 139th General Assembly of Delegates Congress will meet in Kokkola from February 16th to 18th with international delegates from many countries enjoying the superb music being featured at the 20th anniversary Kokkola Winter Accordion Festival.
I am sure, all of us will be very happy to return to Finland after the wonderful Coupe Mondiale in Turku in 2015.
Thanks to the Kokkola Winter Accordion Festival Artistic Director Raimo Vertainen for this invitation.

Confédération Internationale des Accordéonistes
Mirco Patarini, President

 

The City of Kokkola congratulates the 20-year-old festival!
For 20 years, the Kokkola Winter Accordion has worked hard trying to lower the threshold for people to come and enjoy the concerts. The Kokkola Winter Accordion and its maestro, Raimo, have made a lasting impression on the music scene in Kokkola and we wish to thank him for his long-term work for the benefit of the city’s cultural life. We would also like to extend our best wishes to the festival in the coming year!

Stina Mattila
Mayor

Confédération Internationale des Accordéonistes

Kansanvälinen Harmonikkaliitto on maailmanlaajuinen musiikkijärjestö ja yhteistyöverkosto. Confederation Internationale des Accordéonistes eli CIA perustettiin Pariisissa v. 1935. Se on siten yksi maailman vanhimpia musiikkialan järjestöjä.
CIA:n jäsenistöön kuuluu 43 jäsenjärjestöä eri puolilta maailmaa: jäseniä ovat mm. Australia, Uusi-Seelanti, Brasilia, Kiina, USA, Kazakstan, Venäjä, useimmat Keski-Euroopan maat sekä kaikki Pohjoismaat ja Baltian maat. Jäsenet ovat eri maiden harmonikkamusiikin järjestöt ja instituutiot, korkeakoulujen osastot ja muut harmonikkamusiikin toimijat.
Suomen Harmonikkaliitto ry on ollut CIA:n jäsen jo vuodesta 1959.
CIA:n tärkein tapahtuma on kansainvälinen Coupe Mondiale –harmonikkakilpailu, joka järjestetään vuosittain eri jäsenmaissa. Se kerää yhteen nuoret harmonikansoittajat, opettajat ja muut alan ammattilaiset eri puolilta maailmaa. Coupe Mondiale –kilpailu on järjestetty keskeytyksettä jo 70 vuoden ajan.
Kokkolan Talviharmonikka –festivaali isännöi vuonna 2018 CIA:n Talvikongressia, joka on järjestön toinen vuosittainen tapahtuma. Talvikongressi tarjoaa isäntämaalle tilaisuuden esittäytyä kansainväliselle delegaatiolle ja vahvistaa sitä kautta omaa toimintaansa.
CIA:n puheenjohtaja (2017-2021) on Mirco Patarini Italiasta. Pääsihteerinä toimii suomalainen Kimmo Mattila. CIA:n arkisto sijaitsee Ikaalisissa Suomen Harmonikkainstituutin yhteydessä.

Kimmo Mattila
Pääsihteeri

La 17.2 Kallentori laulaa, tanssii ja soi

Kallentori klo 10.00-13.00
Pitkänsillankatu 15

Konserttikuvia

Seurassanne suomalaisin sävelin Torikööri laulaen ja soittaen kaikkien iloksi.
Mukana myös Kokkolanseudun harmonikkakerho ja Talkoopelimannit. Vierailevana kerhona Kramfors Dragspelsklubb Ruotsista. Kerho tulee Ådalenin alueelta Höga Kustenin rannikolta, joka on tunnettu erityisen vahvasta harmonikkaperinteestään. Kerhoa johtaa Jörgen Sundeqvist. Laulu ja soitto raikaa, tanssiakin saa.

Seremoniamestari Seppo Lankinen jutustelee, tarinoi ja lurauttelee sävelen jos toisenkin.

Olkaa tervetulleita!

Vapaa pääsy

La 17.2 Harmonikkanäyttely

Snellman-salin edustalla klo 10.00-15.00
Vingenkatu 18
 

Lasse Pihlajamaan harmonikkojen myyntinäyttely.

Vapaa pääsy

 

La 17.2 Peräkärrysaunassa, osa 2

Rosson kulma klo 13.00
Isokatu 4

Konserttikuvia

Aito peräkärrysaunakonsertti!

Koe peräkärrysaunan makoisat löylyt, nauti paljun raikastavasta vedestä ja virkistä mielesi peräkärrysaunamusiikin sävelin.

Paikkoja kuudelle saunojalle, varaa lippusi ajoissa.

Lippu sisältää saunomisen, paljun, saunamusiikin ja saunajuoman.

Musiikista vastaavat ahkerat saunojat Seppo Lankinen ja Raimo Vertainen

Liput 10 €

Su 18.2 Monotanssit Haitarihiihdolla

Rastimaja klo 12.00-15.00
Ahvenpolku 8

 

 

 

 

 

 

 

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä ja tanssahdella, kun sutjakkaat sävelet siivittävät menoa.
Rastimajan takka loimuaa tunnelmallisesti Talviharmonikan päätöstilaisuudessa. Monotansseissa musiikin takaa Kokkolan Harmonikkaklubi. Rastimajalla suksien voitelu- ja huoltomahdollisuus.
Mehutarjoilu.

Vapaa pääsy

 

La 17.2 Rosson Talvikaraoke

 

 

 

 

 

 

 

Kuvia 2018

Rosson kulma klo 15.00-21.00
Isokatu 4  

Kaupan ja kulttuurin päivä. Kaikenikäiset innokkaat laulajat ovat lämpimästi tervetulleita laulamaan omia suosikkisävelmiä karaoken tahdissa!

Musiikkiesityksiä

Vapaa pääsy

La 17.2 Suuri Viihdekonsertti

Snellman-sali klo 15.00 ja 19.00
Vingenkatu 18

Konserttikuvia

Guardia Nueva
Solisteina Teemu Roivainen ja Johanna Försti
Kapellimestarina ja juontajana Raimo Vertainen

Talviharmonikan juhlavuonna Guardia Nuevan solisteina nähdään suursuosikki Teemu Roivainen ja lumoava Johanna Försti.

Samettinen tangokuningas-Teemu on laulanut sykähdyttävästi Guardia Nuevan kanssa jo monet kerrat – ja jokaisen kerran päättyessä toivoo kuulevansa pian lisää. Ensimmäistä kertaa Guardia Nuevan kanssa lavalle nousee sielukas Johanna, joka on tullut kaikille tutuksi viimeistään Tanssii Tähtien Kanssa -orkesterin solistina.

Talviharmonikan viihdekonsertissa Guardia Nuevan ohjelmisto on suomalaisesta kansainväliseen, tangoista musikaalisävelmiin ja elokuvamusiikkiin. Musikaalien sävelaarteistoa kuulet kaikilla mausteilla mm. Evita, Phantom of the Opera, Teatterilaiva, Mamma Mia, Viulunsoittaja katolla, Jersey Boys.
Kuule tuliset tangot ja iskelmien evergreenit!

Liput 30 €
S-etukortilla 27 €

La 17.2 Vimma Allstars

Calle Nightclub klo 23.00
Kauppatori 4

 

 

 

 

 

 

 

Timo Oiva kitara, laulu
Lassi Peurakoski tinapillit, mandoliini
Kalle Mansikkaniemi viulu
Olli Kari harmonikka
Pekka Saarikorpi lyömäsoittimet
Tero Palo basso

Vimma Allstars on konstailematon irkkubändi.
Puolitusinaa parhaita miehiä.
Vuosituhannen vaihteessa perustettu.
Hiljalleen tien päällä maustunut.
Vahvempi kuin koskaan.

Liput 8 €

S-Etukortilla 6 €

Pe 16.2 Koululaiskonsertti: Lars Karlsson Band

Klo 9.00 Snellman-Sali, Chydenius koulu, Kirkonmäen koulu
Vingenkatu 18

 

 

 

 

 

 

 

Lars Karlsson 2-rivinen haitari
Thomas Andersson kitara
Dan Heribertsson basso
Göran Viksten rummut

Lars Karlsson Band on perustettu Göteborgissa 1997.
Yhtye on tehnyt lukuisia televisionauhoituksia ja esiintynyt Norjassa, Tanskassa, Itävallassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa. Lars Karlsson Band yhdistelee taitavasti ruotsalaista perinnemusiikkia aikamme rytmimusiikin ilmiöihin, luoden värikästä ja rytmisen svengaavaa musiikkia.
Lars Karlsson on Skandinavian johtavia vähärivisten soittajia.

www.larskarlsson.se

Koululaiskonsertti loppuunmyyty

Pe 16.2 Säveliä senioreille

Klo 10.00 Kuusikummun palvelutalo, Kuusitie 20, Kokkola
Klo 12.00 Tervakartano
, Tehtaankatu 27, Kokkola
Klo 13.15 Honkaharjun palvelutalo
, Sairaalankatu 2C, Kokkola
Klo 14.45 Sandbacka vårdcenter
, Sokojantie 25, Kruunupyy

Konserttikuvia

Seppo Lankinen musisoi ja laulaa vanhusten palvelutaloissa.
Valsseja, tangoja, iskelmiä ja paljon tunnettuja lauluja luvassa- ehkä muutama kaskukin.

Vapaa pääsy

Seppo Lankinen on Drake Arts Centerin residenssitaiteilija.

Pe 16.2 Peräkärrysaunassa, osa 1

Rosson kulma klo 17.00
Isokatu 4

Konserttikuvia

Aito peräkärrysaunakonsertti!

Koe peräkärrysaunan makoisat löylyt, nauti paljun raikastavasta vedestä ja virkistä mielesi peräkärrysaunamusiikin sävelin.

Paikkoja kuudelle saunojalle, varaa lippusi ajoissa.

Lippu sisältää saunomisen, paljun, saunamusiikin ja saunajuoman.

Musiikista vastaavat ahkerat saunojat Seppo Lankinen och Raimo Vertainen

Liput 10 €

  • Pääyhteistyökumppanit


    Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Yhteistyökumppanit

    AlfaTV, Centria, City-Kokkola, Italian Kulttuuri-instituutti, Keski-Suomen Museo, Kokkolan Jymy, Kokkolan Latu, Lipputoimisto, Mediakeskus LIME, Pietarsaaren kaupunki, Suomi-Venäjä Seura, Taide Vionoja, Truba ry, Visit Kokkola
  • Tukijat

    Asunto Björndahl, Oy Autoliike Nystedt Bilaffär Oy, Canorama, Dahl Linjetrafik Ab, Drake Arts Center, Fazer Food Services, Firma FootPrint Harriet Jossfolk-Furu, Granö Oy, Halpa-Halli, Hotel Seurahuone, Hotel Kokkola, Hotelli Nukkumatti, Ab HUR Oy, Huusholli keittiöt, Ab A.Häggblom Oy, Keliber, KIP Service Oy, Kokko-Dent, Kokkolan LVIS-palvelu Oy, Kokkolan Matkatoimisto Oy, Kokkolan Satama, Konstsamfundet, Kukkakauppa Mari Havia, Kuljetusliike Lindgren Oy, MES- Musiikin edistämissäätiö, Modus Musiikki, Musiikki Järvenpää Oy, Musiikkiliike Kokkolan Laitevälitys Oy, Näkömestari Oy, Power Kokkola, Rauanheimo, Rosso, Sokos Hotel Kaarle, Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarlebynejden r.f., Svenska Kulturfonden.
  • Liput