Uutiset

Kallentorin markkinat la 16.2

Ystävänpäiväilta Kruununvuodintalolla 14.2.2019

Venäläinen teema, argentiinalainen tangoilta ja taidenäyttely musiikin kera

XXI Kokkolan Talviharmonikka 2019 – rakastettu konsepti uusilla mausteilla

Kansainvälinen barokkikonsertti ja kansanmusiikki-ilta läheltä ja kaukaa. Kokkolan XXI Talviharmonikan ohjelmisto 10-17. helmikuuta sisältää paljon uutuuksia, mutta myös vanhoja, rakastettuja elementtejä.

Festivaaliviikko alkaa sunnuntaina 10. helmikuuta venäläisellä teemalla, johon yleisön johdattaa AjanKaiun kävelykierros Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa. Nähtäväksi jää, syntyykö jälleen uusi yleisöennätys.

– Tämän vuoden teema on suuriruhtinaskunnanaika, festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja Raimo Vertainen taustoittaa.

Sunnuntai-iltana teemaa jatkaa Talviharmonikkaan odotetulle uusintavierailulle saapuva pietarilainen ESSE Quintet. Kvintetin konsertissa yhdistyy venäläis-slaavilainen syvä tunteellisuus sekä tekninen virtuositeetti. Orkesterin nuoret muusikot hallitsevat suvereenisti sekä venäläisen tyylin että klassisen musiikin maailman ja popmusiikin salat. Konsertissa kuullaan venäläisiä säveliä sekä omia sovituksia mm. Michael Jacksonin sekä Vivaldin sävellyksistä.

– Tänä vuonna meillä on ulkomaisia vieraita neljästä maasta ja tuttuun tapaan myös paljon paikallisia yhtyeitä ja esiintyjiä, Vertainen kertoo.

Huippusuosittu Kallentori tanssii ja soi kuuluu joka vuosi Talviharmonikan ohjelmaan. Esiintymässä vakituiseen tapaan Torikööri ja Kokkolanseudun harmonikkakerho. Tänä vuonna menossa mukana myös Klavertramp Teerijärveltä sekä harmonikkatrio Aurore Jyväskylästä.

 

Taidenäyttely konsertin kera

Vertaiselle on tärkeää, että festivaali näkyy ja kuuluu koko Kokkolan alueella. Yksi tämän vuoden uutuuksista on näyttelykonsertti Taide Vionojalla Yli-Ullavassa. Näyttelyssä on esillä Veikko Vionojan talvimaalauksia sekä Lydia Metsämaan elämäntarina. Hän oli Suomen tunnetuin taidemalli itsenäisyytemme ensimmäisillä vuosikymmenillä.

– Lydia oli mallina muun muassa monille patsaille, joita on esillä eri puolilla Helsinkiä, Vertainen kertoo.

Näyttelyn esittelyn jälkeen on konsertin vuoro; harmonikkaa soittaa Sonja Vertainen ja selloa Antto Tunkkari.

Myös koulukonsertit ja Säveliä senioreille -konsertit soivat Kokkolan eri puolilla. Tänä vuonna suomenkielisten koululaiskonserttien tähtinä nähdään TV:stä tutut Mimmit. Toista kertaa peräkkäin ruotsinkielisille alakouluille järjestetään yhteiskonsertti. Tänä vuonna esiintymässä on norjalais-ruotsalainen duo BayanTonic.

 

Tanssia pitkin viikkoa

Tavalliseen tapaan nuoret musiikinopiskelijat esittelevät maanantai-iltana taitojaan Nuorien virtuoosien konsertissa. Tänä vuonna esityksessä ovat mukana myös Keski-Pohjanmaan balettiopiston oppilaat

– Musiikkivieraita konserttiin saamme Jokilaaksojen musiikkiopistosta Nivalasta ja Kuusamon Musiikkiopistosta, Vertainen kertoo.

Tanssia nähdään myös keskiviikon barokkikonsertissa, kun Jani Sunnarborg sekä soittaa fagottia että tanssii barokkitansseja. Sunnarborgin rinnalla harmonikalla barokkimusiikkiin erikoistunut italialainen Girorgio Dellarole sekä barokkiviuluvirtuoosi Kreeta-Maria Kentala.

Lauantaina yleisö saa jopa tilaisuuden tanssia argentiinalaista tangoa. Illan aloittaa tango-DJ  ja hänen jälkeensä musiikista vastaa tangoduo Tango del Norte, jonka muodostavat bandeonia soittava Sami Pirttilahti ja pianisti Ville Vestergård. Pirttilahti voitti elokuussa 2018 arvostetun Che Bandoneon -kilpailun USAssa.

 

Schaumansalissa kansanmusiikkia läheltä ja kaukaa

Haitarivirtuoosit Lars Karlsson Ruotsista ja Øivind Farmen Norjasta muodostavat Schaumansalissa torstai-iltana konsertoivan BayanTonic-duon. Duo on herättänyt suurta huomiota ainutlaatuisella instrumenttikokoonpanollaan, johon kuuluu monia harvoin yhdessä kuultuja harmonikkasoittimia.

– Lars Karlsson hurmasi yleisön viime vuonna bändinsä kanssa. Nyt hän palaa Pietarsaareen duonsa kanssa. Tauon jälkeen Schaumansalin lavalle nousee energinen pohjalaisorkesteri Amélie goes to Belgrad, joka soittaa balkanilaista musiikkia. Toisin sanoen ilta täynnä kansanmusiikkia läheltä ja kaukaa!

 

Kantasesitys perjantaina

JP Leppäluoto ja Netta Skog tarjoilevat Ystävänpäivänä popmusiikin klassikoita. Perjantaina Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konsertissa Veli Kujalan harmonikkakonserton kantaesitys solistinaan Petteri Waris.

Lauantai – ja koko festivaali – huipentuu tuttuun tapaan Guardia Nuevan konserttiin.

– Guardia Nuevalla on Suuressa viihdekonsertissa täysin uusi ohjelmisto. Ensimmäistä kertaa viihdekonsertissa solistinamme laulaa pedersöreläislähtöinen Jennie Storbacka rinnallaan Mika Pohjonen.

– On aina erityisen hienoa päästä kotikulmille esiintymään. Ilmassa on jännitystä tavallista enemmän, Jennie Storbacka toteaa.

Hän on ollut viime vuosina mukana monissa suomenkielisissä musikaaliproduktioissa, joten suomeksi on tullut laulettua paljon.

– Tykkään laulaa sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi, konserttia innolla odottava Storbacka toteaa.

 

Saunakonsertti ja monotanssit

Viime vuonna hyväksi havaitut saunakonsertit jatkuvat tänäkin vuonna Rosson kulmalla, mutta myöhemmin iltasella.

– Meillä on tänä vuonna kaksi saunaisäntää, Teemu Haapaniemi ja Seppo Lankinen. He vastaavat myös musiikista, Vertainen kertoo.

Myös monista muista perinteistä pidetään kiinni; on lounasmusiikkia, mäenlaskua Roskarukalla, Kulmalla goes Talviharmonikka, karaokea tuttuun tapaan ja festivaaliviikon päätteeksi festarikansa pääsee sivakoinnin päätteeksi Rastimajalla laittamaan monolla koreasti.

 

Bussresa från södra Österbotten

Anteeksi, mutta tämä kirjoitus on saatavana ainoastaan näillä kielillä: Ruotsi.

Valokuvanäyttely: Kokkolan Talviharmonikka 20 v

Anne Yrjänä on valokuvannut festivaalilla vuosien 2009-2017 aikana. Näistä 24 000 valokuvasta hän on valinnut osan virtuaaliseen näyttelyyn!

Koko näyttelyn kuvat

Kuvia 2018

Tulossa 2019

Olemme päivittäneet tietosuojakäytäntömme

Kokkolan Talviharmonikka ry pyrkii aina käsittelemään henkilötietoja turvallisella tavalla voimassa olevia lakeja ja sääntöjä noudattaen. EU:n uusi tietosuoja-asetus (GDPR) astuu voimaan 25. toukokuuta 2018 ja tuo mukanaan positiivisen muutoksen. Voit hallita paremmin sitä, miten tietojasi käsitellään, ja henkilötietojesi turvallisuus paranee. Sen vuoksi haluamme ilmoittaa, että olemme päivittäneet tietosuojakäytäntömme ja lisänneet siihen tietoa tavoistamme kerätä, säilyttää ja käsitellä henkilötietoja.
Sinun ei tarvitse tehdä mitään, mutta jos haluat lisätietoja, voit milloin tahansa tutustua tietosuojakäytäntöömme:

Suuri Viihdekonsertti 2018 Alfa TVssä

Copacabana, Punatukkainen tyttö, Spanish eyes, Sinua sinua rakastan, I surrender, Sataman valot,  Ei aina käy niin kuin haaveillaan, Phantom of the opera…
 

Kokkolan Talviharmonikka-festivaalin 20-vuotis juhlakonsertti lähetetään lauantaina 24.3.2018 klo 19.00 AlfaTVn kanavalla.

Konsertti on nauhoitettu Kokkolan Snellman-salissa 17.2.

Konsertin solisteina olivat Johanna Försti ja Teemu Roivainen, Guardia Nueva-orkesterin kapellimestarina Raimo Vertainen

Konsertissa kuullaan runsaasti uutta guardia-ohjelmistoa; musikaalisäveliä, iskelmiä ja tangoja gaurdialaisittain sovitettuna.

Hymyilevä Kokkolan Talviharmonikka

Kahdeskymmenes Kokkolan Talviharmonikka päättyi sunnuntaina 18. helmikuuta perinteisin menoin Haitarihiihtoon ja Monotansseihin. Taiteellinen johtaja Raimo Vertainen, on väsynyt, mutta onnellinen mies.

– Huikea viikko. Kohokohtia on niin paljon, että tässä vaiheessa kahdeksan päivän tähtihetket vyöryvät mieleen silmissä pyörivänä pitkänä filminä, Vertainen huoahtaa.

Erityisen onnellinen Vertainen on kävijämääriä laskiessaan – vuosi vuodelta ne nousevat ylöspäin.

– Kokkolan Talviharmonikan yleisömäärä oli tänä vuonna noin 5200. Se on mahtava lukema tapahtumalle, joka sijoittuu keskelle kylmintä talvea ja rajallisiin puitteisiin, ulkoilmakonsertit ovat helmikuussa luonteeltaan aika erilaisia kuin heinäkuussa, Vertainen toteaa ja viittaa nauraen perjantaina ja lauantaina järjestettyihin kävelykadun saunakonsertteihin, joista yleisö nautti toppavarusteissaan muutaman rohkean muhiessa paljussa ja saunan lämmössä.

Kahdettakymmenettä festivaalia analysoidessaan Raimo Vertainen toteaa viikon ohjelman olleen tavallaan hyvin tasainen: koko ajan tapahtui vaikka mitä. Joka päivä oli ilmaisia yleisötapahtumia, pitkin viikkoa oli korkeatasoisia huippukonsertteja, oli konsertteja kaiken ikäisille ja kaikki tutut elementit nuorista virtuooseista Kallentorin irrotteluun.

– Pysyvät elementit, joita sekä yleisö että esiintyjät aina innolla odottavat, ovat koko Talviharmonikkaviikon sielu ja vankka pohja. Sen päälle rakentuu se kaikki muu, joka usein nousee enemmän esiin, Vertainen muistuttaa ja kiittää koko Kokkolaa saumattomasta yhteistyöstä.

Toki Vertainen tunnustaa, että muutama asia kutkuttaa mieltä aivan erityisesti.

– Tiistai-illan konserttia odotin aivan erityisesti. Suomessa esiintyi ensimmäistä kertaa maailmankuulu duo, kiinalainen sheng-solisti Wu Wei ja ranskalainen Pascal Contet. Heidän yhteistyönsä ja kemiansa on uskomatonta seurattavaa. Duo julkaisi jo lähemmäs kymmenen vuotta sitten Iceberg-nimisen levyn, vaikka eivät olleet koskaan jäävuoria nähneetkään. Kokkolaan tullessaan he halusivat ehdottomasti päästä jäälle ja kävivät kahtena peräkkäisenä päivänä ennen konserttiaan kävelyllä merenjäällä. Iso osa heidän esityksiään on aina improvisaatio, johon ympäristö ja tunnelma aina tuovat oman lisänsä. Kokkolassa he halusivat aistia Pohjolan jäistä ja lumista – mutta lämmintä – tunnelmaa.

Loppuviikolla Talviharmonikassa oli erityistä latausta, kun kaupunkiin saapui CIA:n  (Kansainvälinen Harmonikkaliitto) talvikokouksen osallistujia 15 maasta. Kokoustamisen lomassa vieraat nauttivat myös upeista konserteista ja tutustuivat Kokkolaan. Harmonikkaliiton presidentti Mirco Patarini totesi, että harvoin maailmalla harmonikkafestivaaleja kiertäessään kohtaa festivaaleja, joiden järjestäjillä palaa yhtä kova into kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin. Liitolta festivaali sai arvokkaana huomionosoituksena kunniakirjan.

– Itselleni viikon suurin ponnistus on aina Guardia Nuevan konsertit lauantaina. Perjantai oli intensiiviset harjoitukset, joiden jälkeen lähes ryömin kotiin lataamaan akkujani vähäksi aikaa. Suuren viihdekonsertin solistina meillä oli ensimmäistä kertaa Johanna Försti sekä Guardia Nueva -fanien rakastama Teemu Roivainen. Lauantai oli kerta kaikkiaan mahtava päivä!

Kiitos ja kumarrus, helmikuussa 2019 taas

– Meillä on upea festivaali! KIITOS yleisölle, esiintyjille, tukijoille, ystäville. Nyt on aika levähtää hetki, mutta laittakaa jo kalenteriin ylös ensi vuoden festivaalit: Kokkolan XXI Talviharmonikka vietetään 10.–17.2.2019. Juhlat jatkuvat, Raimo Vertainen kiittää ja kumartaa.

XX Kokkolan Talviharmonikka – mahtavan viikon kruunaa upea päätös

Jo 20. kerran on Kokkolassa nautittu täysin palkein Kokkolan Talviharmonikan monipuolisesta annista. Viisi tapahtumarikasta päivää on jo takana ja pari vielä edessä.

Peräkärrysauna I & II, Johanna Juholan mielikuvitusystävineen, Rautawaara-klubi, Kallentori ja Guardia Nuevan suuret viihdekonsertit. Kokkolaan on myös juuri saapunut yli 30 kansainvälistä vierasta ympäri maailmaan CIA:n huippukokoukseen.

Tänä iltana Kävelykadulla, Rosson kulmalla lämpenee peräkärrysauna ensimmäistä kertaa. Intiimissä konsertissa on paikat kuudelle saunojalle – saunassa ja paljussa. Toinen erä on lauantaina iltapäivällä. Ahkerina saunojina tunnetut Raimo Vertainen ja Seppo Lankinen vastaavat musiikista.

Mielikuvitusystäviä ja kaukaisia vieraita

Loppuviikosta Kokkolaan on saapunut vieraita ympäri maailmaan. CIA (Confédération Internationale des Accordéonistes) – eli Kansainvälinen Harmonikkaliitto pitää vuotuisen talvikokouksensa tänä vuonna Kokkolassa. CIA:han kuuluu 43 jäsenjärjestöä eri puolilta maailmaa – kaukaisimmat vieraat saapuvat Kokkolaan Braziliasta ja Uusi-Seelannista saakka.

Kokoustamisen lomassa CIA-delegaatio ehtii onneksi nauttia myös konserteista. Perjantai-iltana konservatoriolla koetaan jälleen jotakin pysäyttävää herättävää, kun Johanna Juhola & Imaginary Friends saapuvat estradille. Visualisoidussa konsertissa Juholan harmonikansoittoon yhtyvät kankaille heijastetut, videoidut mielikuvitusystävät.  Musiikkityylinä Johanna kehittelemä fantasiatango, jossa tangon elementit yhdistyvät tarinankerrontaan.

Ja ilta jatkuu…

Mitäpä olisi Talviharmonikan perjantai-ilta ilman Rautawaara-klubia, joka on tuttuudestaan huolimatta aina tuore ja uusi. Tänä vuonna klubilla nähdään ensimmäisen kerran myös taikuutta. Luvassa on varmasti unohtumaton ilta, kun muusikko-runoilija-stanup-kulttuuripedagogi Keke Lammassaari, taikuri Juha-Matti Ristiharju ja ennakkoluuloton harmonikkataiteilija Kaisa Ristiluoma sukeltavan Kahden Kuninkaan Valtakuntaan. Ja HUOM! Rautawaara-klubilla keikalla myös torstai-iltana Schauman-salissa konsertoinut, ruotsalainen Lars Karlsson Band!

Viikonloppu tuttuja latuja

Talviharmonikan toiseksi viimeistä päivää tahdittavat tutut elementit sopivilla mausteilla.

Kallentori lienee jälleen ääriään myöten täynnä, kun Torikööri, Kokkolanseudun Harmonikkakerho ja Talkoopelimannit nostavat tunnelman kattoon. Vierailevana kerhona Kramfors Dragspelsklubb Ruotsista. Innokkaimmat suuntaavat Kallentorilta keskustaan Talvikaraokeen ja Peräkärrysaunaa ihmettelemään.

Guardia Nuevan Suuri Viihdekonsertti nautitaan jälleen kahteen kertaan – jotta kaikki halukkaat mahtuvat kuulolle – kello 15 ja 19. Tällä kertaa solisteina Teemu Roivainen sekä ensimmäistä kertaa ihastuttava Johanna Försti. Snellman-salin täydeltä tulisia tangoja ja ikivihreitä iskelmiä. Lauantai-illan päätteeksi Calle Nightclubilla nautiskellaan vielä Vimma Allstarsin konstailemattomasta irkkumeiningistä.

Sunnuntaina viikon päättää – Monotanssi Haitarihiihdolla. Ja niin on kahdeksan huimaa päivää pulkassa!

www.talviharmonikka.com

Ystävänpäivänä Ei Huono!

Ystävänpäivänä Kokkolan XX Talviharmonikassa esiintyy usein nähty – ja aina mielenkiinnolla odotettu – Jorma Uotinen.

– Omaelämäkerrallinen draamakonsertti Ei Huono! Porista Pariisiin kertoo elämäni eri vaiheista. Laulut kuljettavat tarinaa ja tarinat lauluja, Uotinen kuvailee.

Uotisen kanssa lavalle astelee Helena Lindgren sekä Trio Avec. Sellossa Helena Plathán, pianossa Jari Hakkarainen ja harmonikkaa soittaa Petri Ikkelä. Käsikirjoituksen Uotinen on tehnyt yhdessä Taina Westin ja Maarit Pyökärin kanssa. Esityksen ensi-ilta oli lokakuussa 2016.

– Siitä lähtien olemme kiertäneet ympäri Suomea noin 50 esityksen verran, ja kierros jatkuu. Esitys on iskenyt yleisöön hyvin ja joka ilta kuulen katsomosta EI HUONO! – huutoja.

Uusi tilanne

Pitkästä urasta ja jatkuvasta esiintymisestä huolimatta tilanne on Uotiselle samaan aikaan myös aivan uusi.

– Näin henkilökohtaisia asioita en ole tässä muodossa ennen näyttämölle tuonut. Toki tanssiteoksissani, kuten vaikkapa Huuto ja Mies, jota ei koskaan ollut, on ollut henkilökohtaisia asioita, mutta ne ovat olleet muodoltaan hyvin erilaisia. Tässä minä puhun ja laulan yleisölle omalla äänelläni, omana itsenäni. Esityksessä on yhtä lailla elämäni huippuhetkiä kuin kipeitä paikkoja.

Kokkolaan on mukava tulla

Uotinen esiintyy Kokkolan Talviharmonikassa jo neljättä kertaa. Aina hän tulee Keski-Pohjanmaalle yhtä mielellään.

– Kyllähän se jotain kertoo, kun useampaan kertaan kutsutaan, hän myhäilee.

Kokkolasta puhuttaessa Uotiselle tulee Talviharmonikan lisäksi ensimmäisenä mieleen Kokkolan Talvitanssit ja Pirjo Viitanen sekä keskustan viehättävä taide- ja kehystyskauppa.

– Löysin sieltä kotiini fantastisen metalliveistoksen, semmoisen häränpään.

Talviharmonikan Jorma Uotinen arvostaa korkealle.

– Talviharmonikka on hyvin etabloitunut paikkansa Suomen festivaalien ketjussa. On upeaa, että paikkakunnalta löytyy rohkeita henkilöitä, jotka lähtevät rohkeasti rakentamaan festivaalia ”ei niin itsestään selvään” paikkaan.  Tarvitaan se yksi moottori. Teillä on se Raimo Vertainen, joka on laittanut tämän liikkeelle ja perustanut myös Guardia Nuevan. On tervetullutta, tärkeää ja välttämättätöntä, että on  paikallista tarjontaa, joka tuo tapahtumaan myös vieraita.

Ei Huono! Porista Pariisiin Jorma Uotinen

Ystävänpäiväkonsertti keskiviikkona 14.2.2018 Konservatoriolla. L

 

Kaksirivisen viehätys piilee koossa ja rajallisuudessa

Lars Karlsson esiintyi televisiossa ensi kerran 11-vuotiaana äitinsä Sivin kansa Ingvar Oldsbergin  ohjelmassa ”Oss skojare emellan”.

Siitä lähtien hän on ollut tv:ssä tuon tuostakin ja ylsi ensimmäisenä instrumentaaliharmonikkamusiikinsoittajana Ruotsin kuunneltuimpien levyjen (Svensktoppen) listalle. Hän on soittanut monissa bändeissä ja säveltänyt noin 120 kappaletta. Vahvana pohjana pelimannimusiikki, mausteena rock, blues ja jazz – mieluiten erilaisina yhdistelminä.

– Tykkään vaihtelusta ja omien levyjeni olen halunnut olevan kuin radio-ohjelma, jossa on vähän kaikenlaista. Huono puoli on se, että monet levyarvostelijat toteavat, etteivät voi arvostella levyjäni, kun eivät tiedä, mihin kategoriaan kuulun.

Lars Karlssonin isoisä oli pelimanni ja vanhemmat Siv ja Ingvar soittavat molemmat harmonikkaa. Lars aloitti harmonikansoiton 10-vuotiaana ja pian hän innostui kaksirivisestä.

– Isäni johtamalla harmonikkaryhmällä oli norjalainen ystävyysryhmä. Kolme norjalaistyttöä soitti kaksirivisiä ja minusta se vaikutti kivalta ja nuorekkaan iloiselta. Ja tytöt olivat nättejä.

Kaksirivinen on tavallista harmonikkaa pienempi, minkä ansiosta soittaja voi liikkua vapaammin. Se sopi Lars Karlssonille mainiosti. Sitä paitsi, soittimella on ihan erilainen saundi kuin harmonikalla. Karlssonin mielestä kaksirivisen viehätyksen muodostaa sen koko ja rajoitettu harmonia.

– Vaikka sävelet kaksirivisestä löytyvätkin, niin ei voi soittaa mitä klangeja tahansa, koska koskettimista tulee eri sävel eri etäisyydeltä. Bassokoskettimia on kahdeksan. Niitä voisi lisätä, mutta minä en halua. Minun mielestäni haaste on juuri siinä, että käyttää soitinta juuri sellaisena kuin se on.

Nuorena poikana Lars Karlsson kuunteli KISSiä ja vähän vanhempana rockia, esimerkiksi Deep Purplea. Hän oppi soittamaan myös sähköbassoa ja soitti hardrock- ja bluesbändeissä. Bluesia ja jazzia hän on soittanut aikuisenakin – ja vaikutus kuuluu myös kaksirivisellä soittaessa.

– Minulla on soittamisesta ja bändin kokoonpanosta hieman erilainen näkemys. Kitaristimme Thomas Andersson on muuten yksi Ruotsin parhaista blueskitaristeista ja hänen soittonsa vaikuttaa saundiimme merkittävästi.

Lars Karlsson Band etsii mielellään monta sataa vuotta vanhoja kappaleita ja esittää niitä omalla tavallaan. Suomen keikoilla pohjan luo ruotsalainen ja pohjoismainen kansanmusiikki, mutta vaikutteita on niin Etelä-Amerikasta, Irlannista, rockista kuin bluesistakin.

Arkena Lars Karlsson korjaa ja myy harmonikkoja isänsä perustamassa liikkeessä. Sen myötä hän on jatkuvasti yhteydessä italialaisiin harmonikkavalmistajiin. Yleensä hän työskentelee kuusi päivää viikossa.

– Viimeisen 27 vuoden aikana minulla on ollut lomaa yhteensä viisi viikkoa. Mutta loppujen lopuksi minulla on paljon lepoa ja vapaata. Kun olen keikkamatkalla 8-10 päivää ja keikkoja on 4-5, ehdin myös katsella ympärilleni.

Eniten hän esiintyy Lars Karlsson Bandin kanssa ja yhdessä norjalaisen Oivind Farmenin kanssa, mutta käy ylipäätään vähemmän keikoilla kuin ennen.

Suomessa Lars Karlsson on vieraillut kolme kertaa aiemmin ja tulee mielellään uudelleen. Kokkolan Talviharmonikassa Lars Karlsson Band esiintyy kolme kertaa, muun muassa Pietarsaaressa Schaumansalissa torstaina 15. helmikuuta.

Kokkolan Talviharmonikka jo 20. kerran!

LEHDISTÖTIEDOTE

Kokkolan Talviharmonikka – talvinen kansanjuhla ja kaupunkifestivaali – on vakiinnuttanut paikkansa sydäntalven valonlähteenä ja piristäjänä.

Tänä vuonna saamme kahdeksan päivän ajan nauttia monipuolisista ja korkeatasoista esityksistä keskellä kaupunkia – ja sen kaikilla laidoilla – jo kahdennenkymmenennen kerran. Ensi sunnuntaina se alkaa taas!

Muutama päivä ennen festivaalin alkua taiteellinen johtaja Raimo Vertainen vaikuttaa perinteisesti siltä, että hän voi lähteä lentoon hetkellä millä hyvänsä. Kiire on kova ja tekemistä paljon, mutta samalla voi myös nauttia siitä, että pitkäjänteinen työ ja vahva visio ovat tuottaneet tulosta.

– Tätä on odotettu! Tulossa on hieno viikko ja vieraita ympäri maailmaa.

Vertainen laittaa itsensä likoon jo sunnuntai-iltana vaimonsa ja tyttärensä kanssa Iltasoitto Museolla -konsertissa.

– Minä, Sari ja Sonja soitamme klassista musiikkia harmonikalla, bandoneonilla ja vibrandoneonilla. Yhdessä ja erikseen. Tervetuloa Roosin talolle sunnuntai-iltana!

Talviharmonikan ohjelmasta nauttimisen voi tosin aloittaa jo ennen iltasoittoa, kun kello 17 Mannerheiminaukiolta starttaa AjanKaiun kävelykierros sadan vuoden takaisiin tunnelmiin. AjanKaiun tarina vievät kuulijansa matkalle talveen 1918; miten Neristanin elämä sujui juuri itsenäistyneessä Suomessa, sodan melskeessä? Keitä Neristanissa asui ja keitä olivat kaupungin merkkihenkilöt? Kävelykierros päättyy Laivurintalon pihaan, jossa tarjolla Laivurin glögiä ja Hiljan pipareita.

Lapsilta ja lapsille
Yksi viikon odotetuimpia ja jännitetyimpiä konsertteja on jokavuotinen ”Nuorten virtuoosien irrottelu”. Maanantai-iltana konservatoriolla Pohjanmaan nuoret harmonikkataitajat ottavat mittaa toisistaan ja esittelevät taitojaan. Tänä vuonna kokkolalaisvirtuooseille saapuu vieraita Ylivieskan Musiikkiopistosta.

Perinteisen konsertin toteutuminen on kerran ollut vaarassa peruuntua, siitäkin selvittiin.

­- En enää muista, mikä vuosi se oli, mutta kerran Nuorten virtuoosien irrottelua runteli epidemia-aalto.  Illan konserttikokonaisuudesta peruuntui peräti kahdeksan esitystä, mutta silti saatiin hieno konsertti aikaan, Vertainen muistelee.

Maanantai-illan huuman jälkeen tiistaina ja keskiviikkona lastenmusiikkiorkesteri Loiskis viihdyttää nuoria kuulijoita neljällä konsertilla. Tiistaina suosittu bändi soittaa ensin Kälviällä ja Lohtajalla, keskiviikkona Kokkolassa Hollihaan ja Isokylän kouluilla. Ikivihreät biisit Mikki Hiiren merihädästä Vaahteranmäelle ja Kumputielle pitävät huolen siitä, että uudet sukupolvet oppivat parhaat biisit!

Harmonikan äiti
Alkuviikon ohjelmaan kuuluu myös viikon kovin konsertti.

– Kiinalainen sheng-solisti Wu Wei konsertoi konservatoriolla tiistaina. Häntä säestää Ranskan arvostetuimpiin harmonikkataiteilijoihin kuuluva Pascal Contet, Vertainen mainostaa ja valaisee konsertin merkitystä

– Sheng on yli 3000 vuotta vanha kiinalainen suu-urku. Se on kaikkien vapaalehdykkäsoittimien – harmonikan, huuliharpun, bandoneonin ja vibrandoneonin – kantaäiti ja Wu Wei sen suurin maailmantähti. Hän tekee yhteistyötä muun muassa Berliinin ja Los Angelesin Filharmonikkojen kanssa, Vertainen hehkuttaa ja muistuttaa vielä lopuksi:

– Muistakaa käydä kirjastossa! Lasigalleriassa on koko helmikuun avoimena Talviharmonikan 20-vuotisjuhlanäyttely!

Koko viikon ohjelma: www.talviharmonikka.com

 

Parikymppisenä entistäkin säkenöivämpi!

TIEDOTE 8.1.2018
XX Kokkolan Talviharmonikka 11.-18.2.2018

Talviharmonikka on Kokkolan keskitalven piristysruiske ja lämmönlähde, joka soi, näkyy ja leviää joka puolelle kaupunkia. Konservatoriolta kirkkoon, Snellman-salista Kallentorille, Lohtajalta Ullavalle ja Kälviälle.
Pienestä se alkoi, kun ensimmäisen kerran maaliskuussa 1999 nautittiin viidestä konsertista. Linja oli selvä jo silloin: monipuolista, korkeatasoista ja kaikenikäisille!

– Helmikuussa Kokkolaan saapuu runsaasti ulkomaalaisia vieraita juhlimaan 20. festivaaliamme. Saamme samalla 14. maan artistivieraidemme kotimaiden listaan, kun kiinalainen sheng-solisti Wo Wei konsertoi konservatoriolla jo viikon alussa, tiistaina 13. helmikuuta, taiteellinen johtaja Raimo Vertainen kertoo ja valaisee samalla shengin merkitystä.
– Sheng on kiinalainen suu-urku. Yli 3000 vuotta vanha soitin, joka on kaikkien vapaalehdykkäsoittimien – harmonikan, huuliharpun, bandoneonin ja vibrandeonin – äiti. Wu Wei on soittimen suurin maailmantähti. Hän on tehnyt jo vuosikymmenet yhteistyötä muun muassa Berliinin ja Los Angelesin Filharmonikkojen kanssa.

Kansainvälinen kokous Kokkolassa
Talviharmonikan juhlavuosi tuo Kokkolaan myös kansainvälisten arvovieraiden joukon, kun vuonna 1935 Pariisissa perustetun CIA:n (Confédération Internationale des Accordéonistes = Kansainvälinen Harmonikkaliitto) kolmipäiväinen konferenssi järjestetään Kokkolassa.
– Kaksi vuotta sitten Innsbruckissa päätettiin, että tämän vuoden konferenssi järjestetään XX Kokkolan Talviharmonikan yhteydessä. Tämä on meille todella iso asia ja merkittävä arvostuksen osoitus. Vieraita saapuu ympäri maailmaa Uutta-Seelantia myöten. Kokouspaikkaa pohdittaessa Kokkola voitti toisena vaihtoehtona olleen Sarajevon, Vertainen hykertelee.

Tämän vuoden yllätykset
Talviharmonikassa on aina totuttu näkemään myös uutta – ja jotakin ihmeellistä.
– Peräkärrysauna lämpiää Rosson kulmalla perjantaina illansuussa. Ensin löylyt ja sitten paljuun. Paikkoja on vain kuudelle saunojalle, joten kannattaa olla nopeana! Innolla odotan myös Johanna Juhola & Imaginary Friends -konserttia, jossa Johannan visualisoidussa konsertissa mukana ovat myös animaatioina ja videoina valkokankaalla seikkailevat mielikuvitusystävät.

Paljon tuttua ja turvallista
Erikoisuuksia hehkutettuaan Raimo Vertainen toteaa, että ohjelmistossa on – totta kai – edelleen mukana kaikki tutut ja turvalliset elementit. Ja siitä pidetään kiinni, että reilusti yli puolet viikon konserteista on ilmaisia!
– Nuoret Virtuoosit irrottelevat maanantai-iltana kuten ennenkin, ja kouluilla järjestettäviä lastenkonsertteja on yhteensä viisi. On laskiaisrieha, lounasmusiikkia, Säveliä Senioreille seitsemässä palvelutalossa, talvikaraoke ja Rautawaara-klubi, jossa tällä kertaa yhdistyvät runot, musiikki ja taikuus. Kallentori laulaa, tanssii ja soi lauantaina tuttuun tyyliin.
– Myös Pietarsaari-päivä pysyy ennallaan. Torstaina huippusuosittu göteborgilainen Lars Karlsson Band esiintyy Schaumansalissa, ja illalla Jazz soi Black Sheepissa.
Viikon huipennuskin on tuttu – silti joka vuosi uusi ja erilainen:
– Guardia Nuevan Suuri Viihdekonsertti järjestetään jälleen lauantaina kahteen kertaan. Ensimmäinen konsertti Snellman-salilla on kello 15 ja toinen 19. Tänä vuonna solisteinamme suursuosikki Teemu Roivainen ja ensimmäistä kertaa lumoava Johanna Försti.
Päätössunnuntaina jäähdytellään vauhdikkaasti Rastimajalla Monotansseilla ja Haitarihiihdolla.

Lisätiedot:
Raimo Vertainen
taiteellinen johtaja
050 511 8387

Kokkolan Talviharmonikka-festivaalille EFFE-laatuleima

Kokkolan Talviharmonikalle on myönnetty Euroopan parhaimpien festivaalien tunnustus, EFFE Label -laatuleima, vuosille 2017–2018. EFFE-järjestön (Europe for Festivals, Festivals for Europe) valtuuttamat kansalliset asiantuntijat ja kansainvälinen arviointilautakunta päättivät huhtikuussa 2017 antaa laatuleima-tunnustuksen festivaaleille, jotka täyttivät korkean taiteellisen tason, paikallisen osallisuuden ja festivaalin kansainvälisen suuntautuneisuuden kriteerit. Suomesta palkinnon saivat myös muun muassa Kuhmon kamarimusiikki, Helsingin juhlaviikot sekä Savonlinnan oopperajuhlat.

EFFE Label-laatuleima luovutettiin valituille eurooppalaisille festivaaleille Saksan Wiesbadenissa 3.-5.5. järjestetyssä konferenssissa. Talviharmonikan puolesta laatuleiman vastaanottivat taiteellinen johtaja Raimo Vertainen ja hallituksen puheenjohtaja Pertti Kuosmanen.
Laatuleiman perustelut: Kokkolan Talviharmonikka on omistautunut 20-vuoden ajan harmonikan mahdollisuuksien esilletuomiseen. Festivaali on sympaattinen festivaali, moni-ilmeinen ja omaa korkean taiteellisen tason. Talviharmonikan toivotaan kehittävän edelleen aktiviteettiaan ja merkittävyyttään.
Kokkolan Talviharmonikka-festivaali täyttää ensi vuonna 20 vuotta.
Juhlafestivaalin päivät ovat 11.-18.2.2018. Mukana festivaalilla kansainvälisiä vieraita, sekä laadukas kansallinen ja maakunnallinen edustus.
www.talviharmonikka.com
www.effe.eu

  • Pääyhteistyökumppanit


    Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Yhteistyökumppanit

    AlfaTV, Centria, City-Kokkola, Italian Kulttuuri-instituutti, Keski-Suomen Museo, Kokkolan Jymy, Kokkolan Latu, Lipputoimisto, Mediakeskus LIME, Pietarsaaren kaupunki, Suomi-Venäjä Seura, Taide Vionoja, Truba ry, Visit Kokkola
  • Tukijat

    Asunto Björndahl, Oy Autoliike Nystedt Bilaffär Oy, Canorama, Dahl Linjetrafik Ab, Drake Arts Center, Fazer Food Services, Firma FootPrint Harriet Jossfolk-Furu, Granö Oy, Halpa-Halli, Hotel Seurahuone, Hotel Kokkola, Hotelli Nukkumatti, Ab HUR Oy, Huusholli keittiöt, Ab A.Häggblom Oy, Keliber, KIP Service Oy, Kokko-Dent, Kokkolan LVIS-palvelu Oy, Kokkolan Matkatoimisto Oy, Kokkolan Satama, Konstsamfundet, Kukkakauppa Mari Havia, Kuljetusliike Lindgren Oy, MES- Musiikin edistämissäätiö, Modus Musiikki, Musiikki Järvenpää Oy, Musiikkiliike Kokkolan Laitevälitys Oy, Näkömestari Oy, Power Kokkola, Rauanheimo, Rosso, Sokos Hotel Kaarle, Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarlebynejden r.f., Svenska Kulturfonden.
  • Liput