Archive for toimitus

Venäläinen teema, argentiinalainen tangoilta ja taidenäyttely musiikin kera

XXI Kokkolan Talviharmonikka 2019 – rakastettu konsepti uusilla mausteilla

Kansainvälinen barokkikonsertti ja kansanmusiikki-ilta läheltä ja kaukaa. Kokkolan XXI Talviharmonikan ohjelmisto 10-17. helmikuuta sisältää paljon uutuuksia, mutta myös vanhoja, rakastettuja elementtejä.

Festivaaliviikko alkaa sunnuntaina 10. helmikuuta venäläisellä teemalla, johon yleisön johdattaa AjanKaiun kävelykierros Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa. Nähtäväksi jää, syntyykö jälleen uusi yleisöennätys.

– Tämän vuoden teema on suuriruhtinaskunnanaika, festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja Raimo Vertainen taustoittaa.

Sunnuntai-iltana teemaa jatkaa Talviharmonikkaan odotetulle uusintavierailulle saapuva pietarilainen ESSE Quintet. Kvintetin konsertissa yhdistyy venäläis-slaavilainen syvä tunteellisuus sekä tekninen virtuositeetti. Orkesterin nuoret muusikot hallitsevat suvereenisti sekä venäläisen tyylin että klassisen musiikin maailman ja popmusiikin salat. Konsertissa kuullaan venäläisiä säveliä sekä omia sovituksia mm. Michael Jacksonin sekä Vivaldin sävellyksistä.

– Tänä vuonna meillä on ulkomaisia vieraita neljästä maasta ja tuttuun tapaan myös paljon paikallisia yhtyeitä ja esiintyjiä, Vertainen kertoo.

Huippusuosittu Kallentori tanssii ja soi kuuluu joka vuosi Talviharmonikan ohjelmaan. Esiintymässä vakituiseen tapaan Torikööri ja Kokkolanseudun harmonikkakerho. Tänä vuonna menossa mukana myös Klavertramp Teerijärveltä sekä harmonikkatrio Aurore Jyväskylästä.

 

Taidenäyttely konsertin kera

Vertaiselle on tärkeää, että festivaali näkyy ja kuuluu koko Kokkolan alueella. Yksi tämän vuoden uutuuksista on näyttelykonsertti Taide Vionojalla Yli-Ullavassa. Näyttelyssä on esillä Veikko Vionojan talvimaalauksia sekä Lydia Metsämaan elämäntarina. Hän oli Suomen tunnetuin taidemalli itsenäisyytemme ensimmäisillä vuosikymmenillä.

– Lydia oli mallina muun muassa monille patsaille, joita on esillä eri puolilla Helsinkiä, Vertainen kertoo.

Näyttelyn esittelyn jälkeen on konsertin vuoro; harmonikkaa soittaa Sonja Vertainen ja selloa Antto Tunkkari.

Myös koulukonsertit ja Säveliä senioreille -konsertit soivat Kokkolan eri puolilla. Tänä vuonna suomenkielisten koululaiskonserttien tähtinä nähdään TV:stä tutut Mimmit. Toista kertaa peräkkäin ruotsinkielisille alakouluille järjestetään yhteiskonsertti. Tänä vuonna esiintymässä on norjalais-ruotsalainen duo BayanTonic.

 

Tanssia pitkin viikkoa

Tavalliseen tapaan nuoret musiikinopiskelijat esittelevät maanantai-iltana taitojaan Nuorien virtuoosien konsertissa. Tänä vuonna esityksessä ovat mukana myös Keski-Pohjanmaan balettiopiston oppilaat

– Musiikkivieraita konserttiin saamme Jokilaaksojen musiikkiopistosta Nivalasta ja Kuusamon Musiikkiopistosta, Vertainen kertoo.

Tanssia nähdään myös keskiviikon barokkikonsertissa, kun Jani Sunnarborg sekä soittaa fagottia että tanssii barokkitansseja. Sunnarborgin rinnalla harmonikalla barokkimusiikkiin erikoistunut italialainen Girorgio Dellarole sekä barokkiviuluvirtuoosi Kreeta-Maria Kentala.

Lauantaina yleisö saa jopa tilaisuuden tanssia argentiinalaista tangoa. Illan aloittaa tango-DJ  ja hänen jälkeensä musiikista vastaa tangoduo Tango del Norte, jonka muodostavat bandeonia soittava Sami Pirttilahti ja pianisti Ville Vestergård. Pirttilahti voitti elokuussa 2018 arvostetun Che Bandoneon -kilpailun USAssa.

 

Schaumansalissa kansanmusiikkia läheltä ja kaukaa

Haitarivirtuoosit Lars Karlsson Ruotsista ja Øivind Farmen Norjasta muodostavat Schaumansalissa torstai-iltana konsertoivan BayanTonic-duon. Duo on herättänyt suurta huomiota ainutlaatuisella instrumenttikokoonpanollaan, johon kuuluu monia harvoin yhdessä kuultuja harmonikkasoittimia.

– Lars Karlsson hurmasi yleisön viime vuonna bändinsä kanssa. Nyt hän palaa Pietarsaareen duonsa kanssa. Tauon jälkeen Schaumansalin lavalle nousee energinen pohjalaisorkesteri Amélie goes to Belgrad, joka soittaa balkanilaista musiikkia. Toisin sanoen ilta täynnä kansanmusiikkia läheltä ja kaukaa!

 

Kantasesitys perjantaina

JP Leppäluoto ja Netta Skog tarjoilevat Ystävänpäivänä popmusiikin klassikoita. Perjantaina Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konsertissa Veli Kujalan harmonikkakonserton kantaesitys solistinaan Petteri Waris.

Lauantai – ja koko festivaali – huipentuu tuttuun tapaan Guardia Nuevan konserttiin.

– Guardia Nuevalla on Suuressa viihdekonsertissa täysin uusi ohjelmisto. Ensimmäistä kertaa viihdekonsertissa solistinamme laulaa pedersöreläislähtöinen Jennie Storbacka rinnallaan Mika Pohjonen.

– On aina erityisen hienoa päästä kotikulmille esiintymään. Ilmassa on jännitystä tavallista enemmän, Jennie Storbacka toteaa.

Hän on ollut viime vuosina mukana monissa suomenkielisissä musikaaliproduktioissa, joten suomeksi on tullut laulettua paljon.

– Tykkään laulaa sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi, konserttia innolla odottava Storbacka toteaa.

 

Saunakonsertti ja monotanssit

Viime vuonna hyväksi havaitut saunakonsertit jatkuvat tänäkin vuonna Rosson kulmalla, mutta myöhemmin iltasella.

– Meillä on tänä vuonna kaksi saunaisäntää, Teemu Haapaniemi ja Seppo Lankinen. He vastaavat myös musiikista, Vertainen kertoo.

Myös monista muista perinteistä pidetään kiinni; on lounasmusiikkia, mäenlaskua Roskarukalla, Kulmalla goes Talviharmonikka, karaokea tuttuun tapaan ja festivaaliviikon päätteeksi festarikansa pääsee sivakoinnin päätteeksi Rastimajalla laittamaan monolla koreasti.

 

Onnea 20-vuotiaalle!

Hyvä festivaaliyleisö ja harmonikkamusiikin ystävät

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun kokkolalainen muusikko ja harmonikkapedagogi Raimo Vertainen järjesti ensimmäisen kerran Kokkolan Talviharmonikka -festivaalin. Kokkolalaiseen tapaan maltillisesti, mutta kunnianhimoisesti ja laatua korostaen järjestetty festivaali on vähitellen kasvanut kansallisesti merkittäväksi ja kansainvälisestikin huomatuksi kulttuuritapahtumaksi.

Kokkolan Talviharmonikka -festivaali on koko 20-vuotisen historiansa ajan tuonut musiikkia ulos konserttisaleista ja madaltanut yleisön kynnystä tulla nauttimaan tapahtumista. Musiikki on festivaaleilla jalkautunut kaupunkilaisten ja festivaalivieraiden ulottuville niin kauppakeskuksissa kuin ravintoloissakin puhumattakaan vanhusten palvelutaloista ja paikallisista peruskouluista. Musiikki kuuluu kaikille ja yksi rakkaimmista kansallissoittimistamme, harmonikka on festivaalien kautta valloittanut Kokkolassakin uusia yleisöjä.

Kokkolan Talviharmonikka ja maestro Raimo ovat tehneet pysyvää jälkeä kokkolalaiseen musiikkielämään. Festivaalin rinnalle rakentunut Guardia Nueva -orkesteri on saanut vankan ihailijakunnan eri puolilla Suomea ja orkesteri on toiminut myös maakuntamme musiikillisena vientituotteena monilla kansainvälisillä festivaaleilla. Taviharmonikka-festivaali ja Guardia Nueva tuovat helmikuiseen Kokkolaan musiikin ystäviä ja muita festivaalimatkailijoita, jotka osaltaan värittävät kaupunkikuvaa ja tuovat elinvoimaa kaupunkiin.

Kokkolan kaupunki on tukenut Kokkolan Talviharmonikka -festivaalia alusta alkaen. Kiitämme Raimo Vertaista ja festivaalin taustajoukkoja pitkäjänteisestä kokkolalaisen kulttuurielämän kehittämisestä ja toivotamme festivaalille menestystä myös tuleville vuosille.

 

Stina Mattila
kaupunginjohtaja

Juhlan aika

Kylmä, paljon lunta ja pimeyttä.
Musiikkia ja festivaalia.

Tässä alkuidea 22 vuotta sitten kävellessäni pitkin Kokkolan katuja. Pari vuotta meni tutustuessa uuteen kotikaupunkiin ja sen luonteeseen. Aikaa myöten syntyi todeksi ajatus talvisesta kaupunkifestivaalista keskipohjalaiseen miljööseen. Aluksi konsertteja oli viisi kappaletta, nyt tapahtumia on yli 30. Kun katsoo ohjelmaa vuodelta 1999, niin perusidea on sieltä löydettävissä samassa muodossa kuin laajennettuna tänään. Talvinen kaupunkifestivaali – siinä se on.
20 vuoden aikana festivaalillamme ovat esiintyneet keskeiset alan taiteilijat niin ulkomailta kuin kotimaastakin. Samoin tärkeää on ollut oman kaupunkimme ja maakuntamme osaajien esille tuominen nuorista senioreihin. Finland Festivals-jäsenyys ja eurooppalainen EFFE-laatufestivaalileima ovat tuoneet festivaalille oman nosteensa ja tunnustuksen.
Maailma muuttuu, mutta musiikkia ja kulttuuria tarvitaan. Tämä on selvä asia. Kaikki tutkimukset, joita asian tiimoilta on tehty, vahvistavat tätä käsitystä. Kulttuuri luo osaltaan vetovoimaa kaupunkiimme ja vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin positiivisesti. Moni myös miettii kulttuuritarjonta- ja harrastusmahdollisuuksia etsiessään perheelleen sopivaa kotipaikkakuntaa.
Suuri kiitos yhdistysläisille ja vapaaehtoisille festivaalin työmuurahaisille. Ilman yhteistä innostusta ja hengen paloa ei festivaalia synny. Takana on lukemattomia kokouksia, kahvia, tapaamisia, pohdintoja, epätoivoa, iloa, palkitsevia konsertteja. Kaikkea inhimilliseen elämään kuuluvaa. Yleisölle kiitos mielenkiinnosta ja tuesta festivaaliamme kohtaan, samoin jokaiselle tukijallemme kiitos. Kaksikymmentä vuotta vuosittaista festivaalia on erittäin pitkä aika. Jokaista festivaaliahan valmistellaan kaksi vuotta.
Kansainvälinen Harmonikkaliitto kokoontuu Kokkolaan festivaaliaikaan. Winter Congress- päiville on tulossa edustajia lukuisista eri maista ja koko harmonikkamaailman kansainvälinen polttopiste on helmikuussa suunnattuna Kokkolaan. On suuri kunnia saada tämä kokous kaupunkiimme.

Olkaa tervetulleita!

Raimo Vertainen
Taiteellinen johtaja

Kestävää kehitystä 20 vuotta

Raimo Vertaisen visiosta keskelle kylmää, lumista ja pimeää Kokkolaa on kehittynyt lämmin ja valoisa talvinen festivaali. Festivaali, jolla on näkemystä ja uskallusta sekä jatkuvuutta.

Moni festivaali kamppailee tänä päivänä olemassaolostaan ja monen hienon festivaalin elinkaari on valitettavan lyhyt. Uudistumista, laatua, monipuolisuutta ja yhteistyötä vaaditaan tässä taistelussa. Olemme kiitollisia meitä tukeneille ihmisille, yhdistyksille ja yrityksille. Saamme aloittaa uuden, kolmannen vuosikymmenen rauhallisella mielellä.

20:ssa vuodessa Talviharmonikkafestivaali on jalostunut, muuttunut ja mukautunut. Kulttuuri kiinnostaa kaikenlaisia suomalaisia ikään, asuinpaikkaaan ja tuloluokkaan katsomatta. Olemme onnistuneet tarjoamaan monipuolisia yhteisiä kokemuksia kaikenikäisille.

Talviharmonikkafestivaalin elinkaaren aikana taiteen ja kulttuurin hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista ollaan yhä vakuuttuneempia. Tämän olemme todeksi kokeneet lähes tuhannen tilaisuuden ja lähes 100 000 katsojan ja kokijan kanssa.

Kokkolassa on erittäin laaja ja monipuolinen kulttuuritarjonta. Kiitos pitkään vallinneen myönteisen ilmapiirin, Kokkolasta on kehittynyt merkittävä kulttuurin kehto. Toivotaan näin olevan myös tulevaisuudessa.

Vuodesta 1999, nyt ja tulevaisuudessa Talviharmonikka on sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän kehityksen festivaali.

Pöytä on katettu, tervetuloa nauttimaan ja juhlimaan!

Pertti Kuosmanen
Hallituksen puheenjohtaja

International Greetings!

On behalf of all the international delegates, I would like to thank the Finland CIA Premiere Voting Member Suomen Harmonikkaliitto (SHL) and the Kokkola Winter Accordion Festival for hosting the 2018 Confédération Internationale des Accordéonistes (CIA) Winter Congress in Kokkola, Finland.
The CIA is a member of the International Music Council (IMC), an NGO official partner of UNESCO. The CIA 139th General Assembly of Delegates Congress will meet in Kokkola from February 16th to 18th with international delegates from many countries enjoying the superb music being featured at the 20th anniversary Kokkola Winter Accordion Festival.
I am sure, all of us will be very happy to return to Finland after the wonderful Coupe Mondiale in Turku in 2015.
Thanks to the Kokkola Winter Accordion Festival Artistic Director Raimo Vertainen for this invitation.

Confédération Internationale des Accordéonistes
Mirco Patarini, President

 

The City of Kokkola congratulates the 20-year-old festival!
For 20 years, the Kokkola Winter Accordion has worked hard trying to lower the threshold for people to come and enjoy the concerts. The Kokkola Winter Accordion and its maestro, Raimo, have made a lasting impression on the music scene in Kokkola and we wish to thank him for his long-term work for the benefit of the city’s cultural life. We would also like to extend our best wishes to the festival in the coming year!

Stina Mattila
Mayor

Confédération Internationale des Accordéonistes

Kansanvälinen Harmonikkaliitto on maailmanlaajuinen musiikkijärjestö ja yhteistyöverkosto. Confederation Internationale des Accordéonistes eli CIA perustettiin Pariisissa v. 1935. Se on siten yksi maailman vanhimpia musiikkialan järjestöjä.
CIA:n jäsenistöön kuuluu 43 jäsenjärjestöä eri puolilta maailmaa: jäseniä ovat mm. Australia, Uusi-Seelanti, Brasilia, Kiina, USA, Kazakstan, Venäjä, useimmat Keski-Euroopan maat sekä kaikki Pohjoismaat ja Baltian maat. Jäsenet ovat eri maiden harmonikkamusiikin järjestöt ja instituutiot, korkeakoulujen osastot ja muut harmonikkamusiikin toimijat.
Suomen Harmonikkaliitto ry on ollut CIA:n jäsen jo vuodesta 1959.
CIA:n tärkein tapahtuma on kansainvälinen Coupe Mondiale –harmonikkakilpailu, joka järjestetään vuosittain eri jäsenmaissa. Se kerää yhteen nuoret harmonikansoittajat, opettajat ja muut alan ammattilaiset eri puolilta maailmaa. Coupe Mondiale –kilpailu on järjestetty keskeytyksettä jo 70 vuoden ajan.
Kokkolan Talviharmonikka –festivaali isännöi vuonna 2018 CIA:n Talvikongressia, joka on järjestön toinen vuosittainen tapahtuma. Talvikongressi tarjoaa isäntämaalle tilaisuuden esittäytyä kansainväliselle delegaatiolle ja vahvistaa sitä kautta omaa toimintaansa.
CIA:n puheenjohtaja (2017-2021) on Mirco Patarini Italiasta. Pääsihteerinä toimii suomalainen Kimmo Mattila. CIA:n arkisto sijaitsee Ikaalisissa Suomen Harmonikkainstituutin yhteydessä.

Kimmo Mattila
Pääsihteeri

Ennakointia tulevasta

Tulossa 2015…

Ennakkotietoa tulevasta festivaaliohjelmasta 2015 Förhandsinformation  2015 Some information about Kokkola Winter Accordion Festival 2015   Talvi1                                                       Talvi2

Su 16.2. Talviharmonikan juhlajumalanpalvelus

Kantorei (2)Perhemessu  

Valokuvia

Kokkolan kirkko klo 10.00
Läntinen Kirkkokatu  12

Sävelsäkki-kuoro, johtaa Pauliina Virkkala
Junioriharmonikat, johtaa Raimo Vertainen
Kantorei- kuoro, urut,  johtaa Ritva Göös
Saarna Jouni Sirviö

Keski-Pohjanmaan konservatorion lapsikuoro Sävelsäkki on laulusta innostuneille 4-12 -vuotiaille tarkoitettu kuoro. Sävelsäkki toteuttaa vuosittain poikkitaiteellisia konserttiprojekteja ja on aktiivinen uuden lastenmusiikin tilaaja.

Ritva Göösin perustama Kantorei-kuoro on erikoistunut liturgiseen lauluun. Erityisesti psalmilaulun kautta kuoro on omaksunut tekstistä nousevaa soljuvaa ja luonnollisia painotuksia huomioivaa laulutapaa. Tehtäväänsä kanttorin kuoroinstrumenttina Kantorei-kuoro on toteuttanut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan..

Junioriharmonikat on Keski-Pohjanmaan konservatorion lasten- ja nuorten orkesteri, joka soittaa reippaalla otteella musiikkia eri tyylilajeissa. Tällä kertaa on virsien vuoro tulla soitetuiksi harmonikkaorkesteriversioina

Vapaa pääsy.

junioriharmonikat

Ennakko-ohjelma 2014

XVI Kokkolan Talviharmonikka -festivaalin ennakko-ohjelma on julkaistu. Ohjelma tämän linkin takana. Voit myös noutaa sen Kokkolan Matkailusta taikka tilata meiltä talviharmonikka@gmail.com.

Su 24.2. Sunnuntain Suurtanssit

Su 24.2. Snellman-sali klo 17.00-22.00
Valokuvia

Petri Hervanto orkestereineen

Energinen esiintyjä ja tangon tulkki Petri Hervanto valittiin tangokuninkaaksi vuonna 1999.  Petriä on voinut pongata myös teatterin lavoilta eri musiikkinäytelmissä, mm. Markku Pölösen ”Onnenmaassa” Kouvolan teatterissa viime vuonna.

Tule Snellman-salin  isolle parketille nauttimaan kunnon tansseista. Kahvio ja puhvetti ovat auki koko illan –  tästä eivät tanssit parane!

Liput 13 € / KP etukortti -3 €

Esipuhe

[tulossa pian]

Su 26.2. ”Sunnuntain Suurtanssit”

Katso kuvia >>
Kuvat: Anne Yrjänä

Su 26.2. Snellman-sali klo 16.00-21.00

Matti Esko & Kapris

Kapris:
Eero Norontaus: koskettimet, laulu
Kari Matilainen: basso
Jouni Hukkanen: rummut
Matti Hämäläinen: harmonikka, laulu

Matti Esko on tanssittanut kansaa jo 40 vuotta. Pitkällä urallaan hän on ehtinyt tehdä tuhansia keikkoja ja 30 pitkäsoittoa sekä saanut viisi kultalevyä ja yhden platinalevyn. ”Rekkamies”, ”Lämmin, Hellä, Pehmoinen”… Matti Eskon äänessä soi laajuus, tulkinnan syvyys ja rohkea karheus.
Snellman-salin iso tanssiparketti takaa nautinnollisen kokemuksen.

Kahvio ja puhvetti auki koko illan – tästä eivät tanssit parane.

Liput: 13 €

Su 26.2. ”Taulukauppiaat”

Su 25.2. Bio Rex klo 15.00

Tuottaja: Jussi Rantamäki/Auli Mantila
Ohjaaja: Juho Kuosmanen
Käsikirjoittaja: J-P Passi

Juho Kuosmasen Cannesissa palkittu elokuva, mukana Tuomas Airola

Taulukauppiaat kertoo kolmen henkilön tarinan joulun alta uuden vuoden yli.
18-vuotias armeijan alkua odotteleva Toni, liikemies Emppu sekä taidemaalari Luukkonen lähtevät matkaan halki jouluisen Itä-Suomen myyden Luukkosen maalauksia.

”…dokumenttina se olisi valtavan hieno. Nyt se on kuitenkin fiktio – ja valtavan hieno…”  HS / Leena Virtanen ****

”Taulukauppiaat onkin poikkeuksellisen kunnianhimoinen ja toteutukseltaan kypsä. Sen ihmiskuvauksessa ja hetkiin eläytyvässä kerronnassa on itseluottamusta ja uskoa katsojan oivalluskykyyn.”  Ilta-Sanomat/Tarmo Poussu

Liput: 6 €

Su 26.2. ”Talvirieha”

Su 26.2. Palmahovi klo 12.00-15.00

Koko perheen mukava ulkoilmatapahtuma Palmahovissa.

Ohjelmassa on moottorikelkka-ajelua, pulkkamäkeä ja kisailuja. Löytyisiköhän tänä vuonna paikalta se Malmsténin kuuluisa Jänöjussi laskettelemassa alas mäkeä?

Sisätiloissa on tarjolla mehua. Musiikista vastaa Simo Hietala

Vapaa pääsy

  • Pääyhteistyökumppanit


    Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Yhteistyökumppanit

    AlfaTV, Centria, City-Kokkola, Italian Kulttuuri-instituutti, Keski-Suomen Museo, Kokkolan Jymy, Kokkolan Latu, Lipputoimisto, Mediakeskus LIME, Pietarsaaren kaupunki, Suomi-Venäjä Seura, Taide Vionoja, Truba ry, Visit Kokkola
  • Tukijat

    Asunto Björndahl, Oy Autoliike Nystedt Bilaffär Oy, Canorama, Dahl Linjetrafik Ab, Drake Arts Center, Fazer Food Services, Firma FootPrint Harriet Jossfolk-Furu, Granö Oy, Halpa-Halli, Hotel Seurahuone, Hotel Kokkola, Hotelli Nukkumatti, Ab HUR Oy, Huusholli keittiöt, Ab A.Häggblom Oy, Keliber, KIP Service Oy, Kokko-Dent, Kokkolan LVIS-palvelu Oy, Kokkolan Matkatoimisto Oy, Kokkolan Satama, Konstsamfundet, Kukkakauppa Mari Havia, Kuljetusliike Lindgren Oy, MES- Musiikin edistämissäätiö, Modus Musiikki, Musiikki Järvenpää Oy, Musiikkiliike Kokkolan Laitevälitys Oy, Näkömestari Oy, Power Kokkola, Rauanheimo, Rosso, Sokos Hotel Kaarle, Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarlebynejden r.f., Svenska Kulturfonden.
  • Liput