Archive for Harriet Jossfolk-Furu

Kokkolan XIX Talviharmonikka – huikea viikko ja ensi vuonna pyöreitä!

Satavuotiasta Suomea juhlivan 19. Kokkolan Talviharmonikka -festivaalin kymmenen tapahtumarikasta päivää päättyi lauantai-iltaan. Viikon aikana järjestettiin 38 tapahtumaa, joista peräti 25 oli ilmaisia. Tapahtumiin osallistui kaikkiaan 5100 kuulijaa – kasvua noin 100 viime vuodesta.

Työntäyteisen viikon jälkeen Talviharmonikan taiteellinen johtaja Raimo Vertainen on onnellinen ja väsynyt mies.

Monipuolinen ja upea viikko

Viikkoa taaksepäin katsoessaan Raimo Vertainen nostaa esiin monia tähtihetkiä. Viikko alkoi unohtumattomasti Mannerheimin illallisella. Timo Närhinsalo oli vakuuttava Mannerheim ja illan kruunasi illallinen  musiikin kera. Toinen kattaus nautittiin lauantaina.

– Sunnuntain kuusituntinen Yhdessä-konsertti oli melkoinen ponnistus. Esiintyjiä oli kaikkiaan lähes 150 ja konsertin päätteeksi yhteislauluna soinut Finlandia oli unohtumaton elämys, Vertainen kertaa.

Festivaaliviikossa oli paljon tuttuja elementtejä, mutta myös uutuuksia, yllätyksiä ja upeita vieraita.

– Lastenkonsertit, Sävelet Senioreille ja Kallentori. Ne ovat tärkeitä ja vakituisia elementtejä. Viime vuosina olemme yhä laajemmin tarjoilleet myös lounasmusiikkia – tänä vuonna vierailimme ensimmäistä kertaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Vastaanotto on ollut lämmin ja erittäin myönteinen, tulemme varmasti ensi vuonna uudelleen.

Keskiviikkoiltana koettiin maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen trio, kun lavalle asteli Digiä & Biittiä, eli beatboxaaja Felix Zenger, digitaaliharmonikkaa soittava Netta Skog ja sähköviulun taituri Elisa Järvelä. Taatusti ensimmäinen kokoonpano lajissaan vei yleisön huikealle seikkailumatkalle musiikin virtaan perinteitä ja uutta maailmaa ennakkoluulottomasti yhdistellen.

– Torstai-illan iloksi saimme vieraita Puolasta. Bester Quartet on oman lajinsa supertähti, ilmiö maailman musiikkikentässä, joka suvereeni tyyli kattaa kaiken klezmeristä jazziin, viihdemusiikkiin ja klassiseen improvisoivalla otteella. Suomen juhlavuoden kunniaksi lähetin heille kolme suomalaista kappaletta, joista toivoin heidän valitsevan yhden ja tekevän siitä oman versionsa. Rantakoivun alla soi upeasti puolalaisella otteella!

Perjantai toi tullessaan jälleen uutta näkökulmaa festivaalin antiin. Harmonikka ja itsenäinen Suomi -seminaarissa säveltäjä Kalevi Aho, professori Matti Rantanen, historioitsija ja tietokirjailija FT Marko Tikka ja Taiken johtaja Minna Sirnö tarkastelivat harmonikkaa eri tulokulmista Harmonikkaliiton puheenjohtaja Kimmo Mattilan johdolla.

Seminaarin jälkeen perjantai-illan kruunasi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertti, jonka helmenä loisti Kalevi Ahon harmonikkakonserton kantaesitys solistinaan Saila Korhonen. Kapellimestarina Juha Kangas.

Taiteellisen johtajan suurin henkilökohtainen ponnistus oli viihde- ja tango-orkesteri Guardia Nuevan  Suomi 100 vuotta -konsertti lauantaina, kahteen kertaan. Solisteina mm. sopraano Mari Palo ja 20-vuotista tangokuningastaivaltaan juhliva Matti Korkiala. Koko konsertin musiikki oli täysin kotimaista. Konsertissa muun muassa tarvittiin puuseppää ja painettiin poskelle hellä suukko. Ihanaa – ja suomalaista!

Kiitos ja kumarrus, ensi vuonna tavataan!

– Koko viikon saimme kuulla suomalaista ääntä ja tehdä erilaisia, unohtumattomia sukelluksia suomalaiseen musiikki- ja sielunmaisemaan. Meillä on upea festivaali! KIITOS yleisölle, esiintyjille, tukijoille, ystäville. Nyt on aika levähtää hetki, mutta kalenteriin voi jo laittaa ylös, että kahdettakymmenettä Kokkolan XX Talviharmonikka vietetään 10.–18.2.2018, Raimo Vertainen kiittää ja kumartaa.

Kokkolan XIX Talviharmonikan päätösviikonloppu – syvä sukellus suomalaisuuteen

Kokkolan Talviharmonikan kruunaa totuttuun tapaan Guardia Nuevan konsertti: Suomi 100 vuotta -viihdekonsertti solisteinaan säteilevä sopraano Mari Palo ja 20-vuotista tangokuninkuuttaan juhliva Matti Korkiala. Säväyttävä, läpensä suomalainen konsertti ilahduttaa kuulijoita päätösviikonlopun lauantaina kahteen kertaan.

– Koko ohjelmisto on täysin suomalaista – ja hyvin monipuolisesti, itsenäisen Suomen eri vuosikymmeniltä. On Baddingia, Juicea,  Olavi Virtaa,  kapellimestari Raimo Vertainen taustoittaa.

Kokkolalainen tangokuningas Matti Korkiala odottaa konserttia innolla.

– Fiilikset ovat korkealla. On hienoa juhlia samalla sekä Suomen synttäreitä että oman kuninkuuden pyöreitä vuosia. Tangot ovat tietysti aina erityisen lähellä sydäntäni. Tulossa on ainakin Laulu punatukkaiselle tytölle. Uuden sovituksen myötä sen esittäminen on vielä mielenkiintoisempaa.

Kokkolan Talviharmonikan konserttien jälkeen Korkiala jatkaa omaa juhlavuottaan.

– Uusi levy tuli ulos jo viime vuoden puolella, mutta nyt on suunnitteilla ensimmäisen oma, täyspitkä tangolevy. Tuntuu, että 20 vuoden jälkeen alkaisi olla sen aika.

Puuseppää aina tarvitaan

Lohtajalaissyntyinen sopraano Mari Palo toteaa, että kotikonnuilla esiintymisessä on aina oma erityinen säväyksensä.

– Yleisössä on aina paljon tuttuja ihmisiä. Melkein voisi sanoa, että kaikki on jollakin tavalla ainakin vähän tuttuja, Mari naurahtaa ja kertoo iloitsevansa siitä, että on päässyt Keski-Pohjanmaalle laulamaan monissa eri yhteyksissä.

­– Viikko Talviharmonikan jälkeen tulen ammattikorkeakoululle opettamaan ja laulamaan opiskelijoiden kanssa, hän kertoo.

Guardia Nuevan solistina Mari Palon on ollut jo monet kerrat, ensimmäisestä konsertista on aikaa jo yli 10 vuotta.

– Ohjelmistossa on tuttuja lauluja, joista monet ovat kuitenkin sellaisia, etten ole niitä itse aiemmin juurikaan esittänyt. Esimerkiksi Myrskyluodon Maijan olen esittänyt vain kerran aiemmin. Puusepän toteutukseen Raimolla on aivan erityiset suunnitelmat, Mari vihjaisee.

Perinteitä kunnioittaen

Päätösviikonlopun ohjelmarunko kulkee valtaosin tuttuja latuja: Lauantaina puolenpäivän molemmin puolin Kallentori laulaa, tanssii ja soi, iltapäivällä on Harmonikkanäyttely ja illansuussa Rosson nurkalla talvikaraoke. Sunnuntaina festivaalit päättyvät Monotansseihin Haitarihiihdolla Rastimajalla.

Lauantai-iltana ehditään vielä jorata Calle Night Clubissa ”Jaakko Laitinen & Väärä Raha” -kokoonpanon mielenkiintoiseen lappilas-balkanilaiseen tahtiin.

 

Suomi 100 vuotta -viihdekonsertti la 18.2.2017 klo 15 ja 19, Snellmansali

Kallentori laulaa, tanssii ja soi la 18.2.2017 klo 10–13, Kallentori

Jaakko Laitinen ja Väärä Raha la 18.2.2017 klo 23, Calle Nightclub

Monotanssit Haitarihiihdolla su 19.2.2017 klo 12–15, Rastimaja

 

www.talviharmonikka.com

 

Harmonikan merkitys 100-vuotiaalle Suomelle?

Kokkolan Talviharmonikka on tunnettu muun muassa siitä, että festivaaliviikon aikana harmonikasta nautitaan monipuolisesti ja siitä otetaan ilo irti kaikin tavoin. Tänä vuonna skaalaan saadaan vielä uutta säväystä, kun perjantain seminaarissa pohditaan harmonikan asemaa Suomessa.

Harmonikka ja itsenäinen Suomi -seminaarin keskustelua luotsaa Suomen Harmonikkaliiton puheenjohtaja Kimmo Mattila, seminaariin puhujina ja keskustelijoina osallistuvat professori Matti Rantanen, säveltäjä Kalevi Aho, FT Marko Tikka ja johtaja Minna Sirnö.

– Odotan mielenkiintoista ja monipuolista keskustelua. Seminaarin neljä puhujaa tarkastelevat harmonikkaa eri näkökulmista. Heistä jokainen pitää ensin oman puheenvuoronsa, jonka jälkeen keskustelemme harmonikasta yhdessä, Mattila taustoittaa ja esittelee osallistujat:

Professori Matti Rantasen 40-vuotinen ura Sibelius-Akatemian harmonikansoiton opetuksen johtajana tarkoittaa käytännössä sitä, että hänen ohjauksessaan on opetettu koko nykyinen harmonikansoitonopettajien sukupolvi. Rantanen on alan johtavan oppituolin haltija ja tuo seminaariin ammattialan ja opetuksen näkökulman.

Säveltäjä Kalevi Aho on suomalaisten säveltäjien tämän päivän ykkösnimi. Aho on säveltänyt muutaman tärkeän harmonikkateoksen, joista viimeisimmän kantaesitys on seminaarin jälkeen perjantai-iltana Kokkolan Talviharmonikassa. Hän totesi haastattelussa huomioivansa harmonikalle säveltäessään tarkasti soittimen erityispiirteet ja ottavansa niistä kaiken irti. Millimetripaperilla hän kuivaharjoitteli harmonikasta saatavia sormituksia ja totesi, että harmonikan nerokas systeemi antaa käden ulottuville yli kaksi oktaavia. Se tekee mahdolliseksi asioita, jotka ovat muilla soittimilla täysin mahdottomia.

FT Marko Tikka on loistava historioitsija ja tietokirjailija. Hänen Suomen historian tuntemuksensa on huippuluokkaa. Marko on myös kelpo muusikko ja hyvä harmonikansoittaja, jonka soitto kumpuaa suomalaisesta harmonikkatraditiosta.

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) johtaja Minna Sirnö tuo keskusteluun taidepoliittista ja taidehallinnollista näkökulmaa, joka ei ole sidoksissa instrumenttiin.

– Oma roolini on luotsata keskustelua, esittää kysymyksiä, antaa impulsseja ja viedä keskustelua eteenpäin. Harmonikka on suomalaisessa musiikkihistoriassa ja -elämässä omalaatuinen ja -peräinen soitin, hyvin värikäs ja kansaa lähellä. Sillä on pitkä traditio, joka on yhden soittajasukupolven aikana saanut lyhyen ajan sisällä monia uudenlaisia rooleja, jotka myös aiheuttavat hämmennystä.

– Harmonikka on mielipiteitä jakava soitin. Sitä vihataan ja rakastetaan. Vanhemmille, sodan kokeneille ikäpolville harmonikka on heidän nuoruutensa keskeinen soitin, joka luo nostalgisen tunnelman. Ei siitä edes tarvitse itse tykätä, nuoruus tulee mieleen joka tapauksessa. Se on myös soitin, joka on tarjonnut viime säveltäjille uuden maailman, jota ei ole ollut aiemmin olemassa. Ja samaan aikaan nuoret ammattimuusikot ja opettajat haluavat löytää harmonikan kanssa oman tiensä eteenpäin traditiosta riippumatta, Mattila pohtii ja on mielissään seminaariin kokoontuvasta joukosta.

– Meillä on todella hyviä, aivan huippukeskustelijoita, minä sekaannun keskusteluun vain tarpeen mukaan, koitan keksiä hieman provosoiviakin ja kärjistäviä kysymyksiä. On mielenkiintoista nähdä, kuinka monesta suunnasta harmonikkaa voi tarkastella ja tutkia samaa asiaa eri näkökulmista. Seminaari varmasti avaa kuulijoille harmonikan monia merkityksiä meille suomalaisille. Luvassa on varmasti mielenkiintoinen tuokio.

 

Harmonikka ja itsenäinen Suomi pe 17.2.2017 klo 15–18 Konservatorion pienessä salissa. Vapaa pääsy.

 

www.talviharmonikka.com

Ystävänpäivänä vallataan Iskun sohvat

Kokkolan XIX Talviharmonikassa koetaan ystävänpäivänä erikoinen sohvakonsertti, kun lauluyhtye I.S.K.U., lausuntaryhmä Helikat ja Mervi Myllykangas harmonikallaan yhdistävät voimansa huonekaluliike Iskussa.

                      Kokkolalainen lauluyhtye I.S.K.U. on esiintynyt Talviharmonikassa jo muutaman kerran, Helikat on mukana ensimmäistä kertaa. Ensimmäinen – mutta tuskin viimeinen – kerta on myös Iskulle.

 

– Tämä on Helikoiden 22. toimintavuosi. Ryhmän nimi tule puhtaasti perustajajäsenistä Helmi-Liisa-Kaisu. Itse olen ollut mukana vajaat 10 vuotta, yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Järvelä kertoo.

Järvelän mukaan lausuntaryhmään kuuluu reilut kymmenen aktiivijäsentä, ja kaikkinensa yhdistyksellä on noin 20 jäsentä. Talviharmonikan Sohvakonsertissa esiintyy kuuden lausujan – neljä miestä ja kaksi naista – kokoonpano.

– Pyrimme järjestämään vuosittain ainakin yhden oman lausuntaillan. Tänä vuonna maaliskuussa esitämme uudelleen 40 runon ”Inhimillistä ihmisestä” -kokonaisuuden. Se oli meillä ohjelmistossa pari vuotta sitten ja väki tykkäs siitä niin kauhiasti, että päätimme lämmittää sen uudelleen.

Järvelä korostaa, että Helikoiden nimen alla esiintyy monenlaisia kokoonpanoja, kaikki yhtä helikoita.

– Vanhempi kaarti esiintyy usein omana porukkanaan esimerkiksi Eläkeliiton tapahtumissa ja vanhainkodeissa. Monilla meistä on myös omia esiintymisiä – synttäreitä, läksiäisiä ynnä muita juhlia – joissa käymme esiintymässä Helikat-nimellä. Omassa joukossamme on myös muusikoita, joten yleensä esiintymisissä on myös musiikkia mukana, mutta aina ennen se on kummunnut omista riveistä. Ensimmäistä kertaa yhdistämme voimat toisten esiintyjäryhmien kanssa tässä mittakaavassa.

Kunnia olla mukana

Kokkolan Talviharmonikan taiteellinen johtaja Raimo Vertainen otti Kimmo Järvelään yhteyttä loppukesästä 2016 ja pyysi mukaan Talviharmonikkaan.

– Tokihan tämä oli niin iso asia, että siitä piti johtokunnassa keskustella, mutta osallistuminen oli itsestään selvää ja meille suuri kunnia.

Illan anti, niin runot kuin musiikkikin, on puhtaasti suomalaista. Runoja ja tunnelmia itsenäisen Suomen eri vuosikymmeniltä ja eri puolilta Suomea, myös Keski-Pohjanmaalta.

– Vanhin runo taitaa olla Oiva Paloheimon runo 1920-luvulta ja uusimpia Juhani Keski-Petäjän ja Tommy Tabermanin runot. Lisäksi ohjelmistoon kuuluu myös Aulikki Oksasen, Eeva Kilven ja Mika Waltarin runoja sekä Yrjö Jylhän sota-ajan runo ”Kohtaus metsässä”. Viimeinen runo on Juice Leskisen Maamme-laulun 150-vuotisjuhliin kirjoittama ”Maanosamme, maailmamme”, joka kertoo yhdellä runolla aika ovelalla tavalla koko Suomen itsenäisyyden historian.

– Harmonikansoittaja Mervi Myllykangas on osassa runoja soittamassa, hänen soittonsa tukee runojen tunnelmaa. Luvassa on hyvä kokonaisuus, Järvelä takaa.

Lauluyhtye I.S.K.U.n kappalevalikoima on yhtä monipuolisesti suomalainen, luvassa on ainakin Rexiä, Hectoria, Juicea, kansanlauluja ja Rauno Lehtistä.

Sohvia, nojatuoleja ja pullakahvit

Innoissaan tapahtumasta on myös Kokkolan Iskun myymäläpäällikkö Vesa Kervinen.

– On tästä puhuttu jo useampi vuosi. Ensin Isku oli mukana Talviharmonikan sponsorina, ja sitten Raimo Vertainen ehdotti, että voisiko tiloissamme järjestää konsertin. Ajatus kuulosti hyvältä.

Kervinen toteaa, että on huonekaluliikkeessä ennenkin musiikkia kuultu, muun muassa konsertissa esiintyvä nimikaima on esiintynyt Iskussa aiemminkin, mutta varsinaista konserttia ei ole ennen järjestetty.

– Toivottavasti tästä tulee tapa. Hyviä sohva- ja nojatuolipaikkoja on runsaasti tarjolla. Sängyt ovat yläkerrassa, joten sinne asti esitykset eivät ehkä oikein kuulu, Kervinen naurahtaa.

– Pienellä vaivalla saamme raivattua hyvin tilaa sekä esiintyjille että yleisölle. Toki tarjoamme myös konserttikahvit ja jälkeenpäin on mahdollisuus ostoksiin edulliseen ystävänpäivänhintaan, Kervinen lupaa.

Ystävänpäivän Sohvakonsertti Runolla

ti 14.2.2017 klo 19 Iskun huonekaluliikkeessä, Pitkänsillankatu 17.

Lauluyhtye I.S.K.U., lausuntaryhmä Helikat sekä Mervi Myllykangas, harmonikka.

www.talviharmonikka.com

Digiä ja Biittiä sekoittaa perinteitä ja digiaikaa

Digi & Biitti on uunituore kokoonpano, jonka ensiesiintyminen koetaan Kokkolan Talviharmonikassa 15. helmikuuta. Triossa ainutlaatuiset voimansa yhdistävät viulisti Elisa Järvelä, harmonikansoittaja Netta Skog sekä beatboxaaja Felix Zenger.

 

Veteliläislähtöinen viulisti Elisa Järvelä on mielissään päästessään esiintymään kotikonnuille.

– Kyllähän siinä on aina oma erityinen fiilis, hän toteaa.

– Kokkolassa olen opintoni aloittanut. Sain konservatoriolta paljon hyvää oppia ja arvostan suuresti sitä, kuinka Kokkolassa vaalitaan monipuolisuutta. Kuuluin myös monta vuotta Guardia Nuevan alkuperäiseen kokoonpanoon. Silloin Raimo (Vertainen) soitti äidilleni, viulunsoitonopettaja Raila Järvelälle ja kysyi: ”Oisko sulla kahta hyvää viulistia?”. Äiti vastasi: ”Mulla on kuusi!”. Helsinkiin muutettuani aika ei enää riittänyt olla vakituisesti mukana Guardia Nuevassa, mutta olen vielä viime vuosinakin ollut silloin tällöin soittamassa, Elisa taustoittaa ja alleviivaa saaneensa Guardia Nuevasta paljon eväitä tangon tulkintaan.

– Se on ollut arvokas työkalu omalle uralleni.

Tällaista ei ole ennen nähty

– Netan kanssa olemme tunteneet jo pitempään ja soittaneet paljon yhdessä, mutta Felixin kanssa nousemme yhdessä lavalle ensimmäistä kertaa. Konserttimme kunnioittaa satavuotiasta Suomea. Ohjelmistossa on esimerkiksi aivan perinteisiä, harmonikalla soitettuja tangoja, mutta sukellamme välillä digitaaliseen maailmaan ja väritämme kappaleita omilla instrumenteillamme, Elisa Järvelä valottaa.

– Koko maailmassa ei ole välttämättä ole koskaan aikaisemmin ollut tällaista kokoonpanoa, Felix Zenger pohtii ja jatkaa:

– Ehkä siihen on syynsäkin. On aina kivaa tehdä jotakin sellaista, mitä ei ole ennen tehty, mutta samalla se on hyvin haastavaa. Olemme liikkeellä kokeilumielellä. Mitään referenssiä ei ole olemassa, joten emme voi tehdä asioita väärin, Felix naurahtaa.

– Tämä kombo on kyllä tosi erikoinen ja haastava. Meillä on nyt ollut muutamat harkat ja kun juttu on alkanut löytyä, niin se toimii HYVIN, Netta Skog toteaa ja kertoo, että hänen oma missionsa digitaaliharmonikkataiteilijana on jo pitkään ollut tuoda kansallissoittimemme uudelle tasolle.

– Me tehdään vanhasta uutta. Minulla ja Elisalla on perinteiset soittimet, harmonikka ja viulu, mutta digitaalisina. Beatboksaus tuo yhdistelmään jotakin aivan uutta. Felix on aivan huikea omassa lajissaan, Netta kehaisee.

Monipuolisesti ja improvisoiden

Elisa Järvelä on erityisen mielissään päästessään esittämään myös Keski-Pohjanmaalla vähemmän tunnettua puoltaan. Konsertissa Järvelän instrumenttina on sähköviulu.

– Tykkään tehdä musiikkia monipuolisesti ja pitää eri musiikkityylit mukana klassisen rinnalla. Ne täydentävät toinen toisiaan. Esimerkiksi viime kesänä vierailin Tallinna Filharmoonian solistina. Ensimmäisellä puoliajalla soitin Sibeliuksen viulukonserton ja toisella puoliajalla soitimme Netan kanssa elektronista ambient-musiikkia, johon Netta toi vähän heviäkin mukaan. Hän on oikein heviekspertti. Meidät pyydettiin vielä toisen kerran syksyllä Tallinnaan.

Konsertin rakenteeseen trio haluaa jättää tilaa yllätyksille.

– Olemme päättäneet, että emme lyö kaikkien osien rakennetta täysin lukkoon, vaan jätämme tilaa improvisaatiolle. Voi olla, että joissakin kappaleissa innostumme lähtemään oikein seikkailumatkalle, antaudumme improvisaation maailmaan vahvasti intuitioon luottaen. Siitä tulee varmasti spesiaalia. Minulle improvisaatio on lähellä sydäntä, siinä pääsee omaan kuplaan ja maailmaan, on ihana tehdä sitä kolmistaan, Elisa Järvelä tuumaa.

– Olemme vielä uusia soittokavereita, joten emme tokikaan tunne toistemme tyylejä vielä kovin hyvin, mutta improvisaatio tuntuu luontevalta, Felix Zenger komppaa.

– Konsertissa kuuluu meidän muusikkous. Me ollaan kaikki luovia ja tehdään omia juttuja. Kun ne yhdistää, se on enemmän kuin osiensa summa, Netta Skog tiivistää.

 

Digiä ja Biittiä keskiviikona 15.2. Keski-Pohjanmaan Konservatoriolla klo 19.

Maistiaisia trion treeneistä voi käydä nauttimassa myös Kokkolan Talviharmonikan Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/KokkolanTalviharmonikka/

Bester Quartet luo maagisen tunnelman

Puolalainen Bester Quartet on ilmiö maailman musiikkikentässä. Huipputaitava nelikko on tunnettu omaleimaisesta ja äärimmäisen monipuolisesta tyylistään. Improvisaatiota, jazzia, klassista ja klezmeriä sulassa sovussa. Soiton tärkein voimavara on kvartetin jokaisen jäsenen kiistaton virtuositeetti.

 

– Olemme julkaisseet kaikkiaan yhdeksän erityylistä levyä. Kokkolassa esitämme musiikkia kahdelta tuoreimmalta levyltämme: Methamorphoses ja The Golden Land. Osa kappaleista on omia sävellyksiäni ja osa omia sovituksiamme Krakovassa toisen maailmasodan aikana kuolleen puolanjuutalaisen säveltäjän Mordechai Gebirtingin sävellyksistä.  Tulette kuulemaan paljon improvisaatiota ja taitavaa soittoa, kvartetin johtaja Jaroslaw Bester kertoo.

Bester Quartet syntyi 20 vuotta sitten Krakovan musiikkiakatemiassa, jossa kvartetin kaikki jäsenet opiskelivat klassista musiikkia.

– Unelmani oli soittaa musiikkia, jossa on mukana improvisaation elementtejä. Siksi päätin perustaa ryhmän, jonka musiikissa olisi vaikutteita sekä jazzista, kansanmusiikista, klezmeristä että klassisesta musiikista. Siitä se lähti ja ajan kanssa kehittyi nykyinen, originaali Bester Quartet -saundi.

Harmonikansoittaja Jaroslaw Besterin peruslähtökohta kvartetille oli löytää harmonikan kanssa hyvältä kuulostavat soittimet.

– Minusta tuntuu, että harmonikka, viulu ja basso toimivat hyvin yhdessä. Myöhemmin lisäsimme joukkoon vielä lyömäsoittimet ja klarinetin, hän taustoittaa.

 

Viihtyisä ilta Kokkolassa

Kokkolan XIX Talviharmonikkaan saapuessaan Bester Quartetin tavoitteena on tarjota pohjoisen kaupungin musiikinystäville maaginen atmosfääri.

– Haluamme soittaa hyvää musiikkia, luoda taianomaisen tunnelman ja tarjota palan puolalaista kulttuuria. Uskon, että konserttiin saapuvalla yleisöllä on luvassa viihtyisä ilta.

Jaroslaw Bester kertoo kvartetin esiintyneen aikaisemmin Suomessa muutamia kertoja aiemminkin, Helsingissä ja Mikkelissä. Suomalainen musiikkikin on tullut tutuksi.

– Olen kuunnellut suomalaista kansanmusiikkia ja modernia musiikkia. Suomalainen kansanmusiikki on hyvin samanlaista kuin puolalainen, erityisesti suomalainen polkka, joka on Puolassa hyvin suosittua. Suomalainen moderni musiikki on hyvin monimutkaista ja täsmällistä.

Kutsuessaan kvartetin esiintymään Kokkolan Talviharmonikkaan, taiteellinen johtaja Raimo Vertainen lähetti Puolaan myös muutamia suomalaisia kappaleita, joista hän toivoi kvartetin valitsevan illan konserttiinsa yhden.

– Valitsimme kappaleen Rantakoivun alla. Toivottavasti versiomme miellyttää suomalaista yleisöä, Jaroslaw Bester tuumaa.

 

Bester Quartet to 16.2.2017 klo 19 Keski-Pohjanmaan konservatoriolla, liput 20/10 €.

www.talviharmonikka.com

 

Yhdessä! Sunnuntain suurkonsertissa soivat suomalaiset sävelet

Sunnuntaina 12. helmikuuta Kokkolan XIX Talviharmonikassa koetaan ja kokeillaan jälleen jotakin aivan uutta. Satavuotiaan Suomen kunniaksi on koottu kuusituntinen, proms-tyyppinen konserttiskokonaisuus, jonka sisältö on runsas, monipuolinen ja täysin suomalainen!

Konserttia tukee Keski-Pohjanmaa liitto ja konsertti on osa Suomi 100 -maakuntaohjelmaa, jota valtioneuvoston kanslia tukee valtionavustuksella.

­

– Proms-tyyppisen konserttisarjan idea ydin on siinä, että yleisö voi tulla ja mennä vapaasti tunnelmien mukaan. Ei ole pakko istua tiukasti paikoillaan kuutta tuntia putkeen, vaikka toki niinkin saa tehdä, taiteellinen johtaja Raimo Vertainen kuvailee.

Konsertissa esiintyvät mm. Chydenius-kapelli, Junioriharmonikat & nuorten virtuoosien irrottelu, Kaustisen musiikkilukion ryhmä, K-30 orkesteri, Kokkolanseudun harmonikkakerho, Kokkolan Lauluveikot, Torikööri, Ykspihlajan Työväen Soittajat ja Jakobstadnejdens Musikinstitut.

Kokkolan Lauluveikkoja konsertissa johtavat Mari Sillanpää ja Heli Uusimäki.

– Tunnelma on hyvä ja paljon ollaan harjoiteltu. Siellä on meille mukavia teoksia tulossa. Konsertti samalla tukee mukavasti meidän koko juhlavuoden ohjelmaamme.  Esittämissämme kappaleissa on ihan mieskuoron peruslauluja, mutta joukossa on myös jykevä Nuijamiesten marssi, jonka lopussa miehet laulavat otsat punaisina VAVISKAA, VAVISKAA. Siinä kyllä lähtee eturivissä tukka taakse. Meillä on myös mahtava yhteisnumero Ykspihlajan Työväen Soittajien kanssa, Heli Uusimäki valaisee.

Keskipohjalainen osaaminen esille

Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula kertoo, että Keski-Pohjanmaan liittoon on saapunut runsaasti tukihakemuksia juhlavuoden tapahtumien järjestämiseksi.

– Tavoitteenamme on tukea sellaisia tapahtumia, jotka saavat väen kokoontumaan yhteen, kansalaiset liikkeelle. Kokkolan Talviharmonikan Yhdessä-konsertti täytti vaatimuksemme monin tavoin. Kokkolan Talviharmonikka on vakiintunut yhdeksi Keski-Pohjanmaan tärkeistä vuosittaisista tapahtumista ja Suomen juhlavuonna festivaali toteutetaan vielä tavallista näyttävämmin. Festivaalille myönnettiin jo Suomi 100 -juhlavuoden tunnus, joten sekin kertoo Kokkolan Talviharmonikan tasosta. Suurkonsertti Yhdessä tuo hienosti esiin keskipohjalaista osaamista ja nostaa alueemme profiilia. Juuri sellaista toimintaa haluamme olla mukana tukemassa.

The Shimmer of the North

Sunnuntain konsertissa on myös yksi kantaesitys: Veli Kujalan ”The Shimmer of the North” -teoksen esittää jousikvintetti solistinaan harmonikka. Harmonikkaa soittaa Sibelius-Akatemiassa Matti Rantasen harmonikkaluokalla toista vuotta opiskeleva Sonja Vertainen.

– Tämä on minulle iso juttu. Olen ensimmäistä kertaa kantaesityksen solistina. Arvostan suuresti tätä mahdollisuutta, Sonja Vertainen toteaa kesken harjoitusten laskettuaan harmonikan hetkeksi sylistään.

Vertainen kertoo harjoitelleensa kappaletta viime kesästä saakka.

– Silloin sain nuotit käsiini. Harjoitteluaika on ollut niin pitkä, että teokseen on saanut tutustua rauhassa ja antaa sen myös välillä levätä.

Teoksen harjoittelu on ollut samalla myös opiskeluprojekti, sillä jousikvintetti koostuu myös Sibelius-Akatemian opiskelijoista ja harjoituksia on ohjannut itse säveltäjä Veli Kujala.

– Tämä on ikään kuin pedagoginen teos, jonka minulta tilasi Suomen harmonikansoitonopettaja ry. He toivoivat sävellystä, joka sopisi musiikkiopisto-opintoja lopetteleville soittajille ja mukana saisi olla myös vaativampi osa, joka tähtäisi konservatorio ja ammattikorkeakoulun puolelle. En osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, kuinka hyvin olen toiveiden täyttämisessä onnistunut, kantaesityksen soittajat ovat kaikki ovat ammattiin opiskelevia muusikoita.

Kujala toteaa, että kantaesitys on aina säveltäjälle jännittävä tilanne, joita ei liian usein ole.

– Tämä ryhmä on ollut kamarimusiikkioppilainani Akatemialla viime syksystä saakka ja olen ohjannut heidän harjoituksiaan. Asiat ovat oikein hyvällä mallilla, Kujala myhäilee.

Kujala kertoo, että teoksessa on hybridimäisiä, brasilialais-irlantilais-balkanilaisia kansanmusiikkivaikutteita.

– Teos on omistettu vuonna 2008 menehtyneen säveltäjä-basisti Pekka Pohjolan muistolle. Erityisesti teoksen keskimmäisen osan harmoniat viittaavat hänen musiikkiinsa. Pekka Pohjola oli progressiivisen rockin suurnimi, rockin Sibelius. Pekan musiikkia on aina kuvailtu hyvin suomalaiseksi.

Yhdessä – Tillsammans su 12.2. Snellman-salissa klo 14-20

www.talviharmonikka.com

www.facebook.com/KokkolanTalviharmonikka

Kokkolan XIX Talviharmonikka juhlii satavuotiasta Suomea!

 Jo 19. kerran järjestettävä Kokkolan Talviharmonikka -festivaali on keskitalven piristysruiske ja lämpöaalto. Vuonna 2017 koko festivaali juhlii satavuotiasta Suomea – komeasti ja leveästi, monipuolisesti ja sielukkaasti. Seinät leveällä ja katto korkealla!

Juhlafestivaalin avaus on upea. Perjantai- ja lauantai-illat 10. ja 11. helmikuuta vietetään Mannerheimin seurassa Tullipakkahuoneella. Timo Närhinsalon esittämä monodraama ”Viimeinen Päiväkäsky” saa rinnalleen Marskin illallisen ja monipuolisen, suomalaisen musiikkikattauksen: Oskar Merikanto, Heino Kaski, Jean Sibelius, Lasse Pihlajamaa – muutamia mainitaksemme. Sari Viinikainen säestää harmonikallaan sopraano Marianne Tunkkaria. Samana lauantai-iltana tanssitaan myös Itsenäisyystanssit Snellman-salilla Esperanzan tahtiin.

Mannerheim-aloitus saa arvoistansa jatkoa sunnuntaina.  ”Yhdessä – Suomi 100 vuotta” –  kuusituntisessa suurkonsertissa Snellman-salissa (klo 14-20) soivat suomalaiset sävelet laidasta laitaan. Prom-tyyppisen konserttikokonaisuuden idea ei ole pönöttää paikoillaan kuutta tuntia putkeen. Konsertissa ei ole numeroituja paikkoja, vaan ajatuksena on, että yleisö saa mennä ja tulla tuntojensa mukaan. Vuorotellen kuunnella, keskittyä ja nautiskella, välillä jaloitella, seurustella ja nauttia virvokkeita. Antaa musiikin viedä ja välillä pysähtyä. Sunnuntaina illansuussa voi myös viivähtää tuokion Kokkolan idyllisessä vanhakaupunki Neristanissa Kokkolan Matkailuoppaiden tunnelmallisella kierroksella.

Seikkailun digin ja biitin maailmassa

Juhlavan alun jälkeen keskiviikkona suomalaisuudesta nautitaan eri näkökulmasta. Konservatorion salissa (klo 19) kuullaan räväkkää ”Digiä ja Biittiä”, kun kolme nuorta virtuoosia kohtaa toisensa.

Beatboxaaja Felix Zenger, digitaaliharmonikkaa soittava Netta Skog ja sähköviuluvirtuoosi Elisa Järvelä yhdistävät tämän päivän ja tulevaisuuden ilmiöt. Arvoituksellisten ääniavaruuksien ja äänimaailmoiden kohtaaminen synnyttää jotakin ainutlaatuista. Suomalaisia säveliä, improvisaatiota, yllättäviä sooloja. Seikkailua musiikin virrassa.

Harmonikka ja itsenäinen Suomi -seminaari

Perjantaina konservatorion pienessä salissa järjestettävässä seminaarissa sukelletaan harmonikan sielunelämään ja merkitykseen myös tieteellisestä näkökulmasta. Iltapäivän seminaarissa pureudutaan siihen, mitä 100 vuotta on merkinnyt Suomessa harmonikalle – ja harmonikka Suomelle? Onko harmonikka pala suomalaista identiteettiä vai pelkät pirulliset palkeet hienompaa musiikkielämää häiriköimässä.

Seminaarissa mukana keskustelemassa ja väittelemässä säveltäjä Kalevi Aho, FT Marko Tikka, professori Matti Rantanen ja johtaja Minna Sirnö. Puheenjohtajana MM Kimmo Mattila.

Kalevi Ahon kantaesitys

Perjantai-iltana konservatorion salissa (klo 19) on luvassa yksi viikon odotetuista kohokohdista: Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertissa kuullaan Kalevi Ahon harmonikkakonsertin kantaesitys solistinaan Saila Korhonen. Kokkolan Talviharmonikka, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Slovenian radio-orkesteri tilasivat Kalevi Aholta harmonikkakonserton jo yli kolme vuotta sitten ja tähtäimeksi sovittiin ensiesitys Suomen juhlavuoden Talviharmonikassa. Solistiksi valikoitui nuori harmonikkataiteilija Saila Korhonen, joka on ennenkin uskaltanut tarttua Ahon vaativiin harmonikkateoksiin. YLE radioi konsertin suorana lähetyksenä.

– Olen aivan varma, että konsertosta tulee Sailan soittamana viimeisen päälle hyvä. Kaikki mahdollisuudet loistavaan! Aho totesi jo keväällä Sailan ensimmäiset harjoitukset kuultuaan.

Kantaesityksen lisäksi konsertissa soi myös Klamin, Johanssonin ja Rydmanin teoksia. Konsertin johtaa kapellimestari Juha Kangas.

Tutut elementit syvän suomalaisina

Päätösviikonlopun ohjelmassa on tuttuja elementtejä ja niissäkin näkyy Suomemme juhlavuosi. Joka vuosi tupaten täynnä olevassa Kallentorin tapahtumassa on jotakin syvällisen suomalaista; yhteissoiton, tanssin ja laulun suurta riemua.

Kokkolan Talviharmonikan päätöslauantain ohjelmaan kuuluu – kuin voisilmä kaurapuuroon – Guardia Nuevan suuri Viihdekonsertti. Tänä vuonna Suomi 100 vuotta Viihdekonsertissa Guardia Nueva sukeltaa syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan. Koko juhlakonsertin ohjelmisto on suomalaista musiikkia itsenäisen Suomemme eri vuosikymmeniltä. Solisteina iki-ihana sopraano Mari Palo, sykähdyttävä Matti Korkiala sekä Guardia Nuevan ikioma kapellimestari Raimo Vertainen.

Sunnuntaina hurjan festivaaliviikon päätteeksi lompsutellaan ja sivakoidaan leppoisasti haitarin tahtiin Monotansseissa ja Haitarihiihdossa Rastimajan tunnelmallisissa puitteissa mehutarjoilun siivittämänä. Festivaaliviikon aikana Alfa TV taltioi useita konsertteja, joten Kokkolan Talviharmonikkaviikon annista saadaan nauttia meheviä maistiaisia vielä moneen kertaan festivaalin jälkeen.

Koko viikon ohjelma osoitteessa www.talviharmonikka.com

Uusi Facebook-sivumme: www.facebook.com/KokkolanTalviharmonikka/

Eläköön Suomi!

9_nFgti0RfmJ54L3_l_4do1TfBTv-OErsQPQUCyk7XI,wNtxh3F6uGMM_CM0uxDQkltispv-zhKT9iXla6Jn8Rs19. Kokkolan Talviharmonikka-festivaalin teemana on Suomi. Juhlimme Itsenäistä Suomea ja satavuotiasta valtiotamme. Suomi-teema näkyy ohjelmassamme kautta linjan. Pyrimme esittämään mahdollisimman paljon Itsenäisyyden aikaan liittyvää ohjelmaa.

Erityisen kattavasta ohjelmastamme nostan esiin Mannerheim-iltamme, jossa teatteri, musiikki ja ruoka luovat kokonaisvaltaisen elämyksen. Mannerheimin merkityshän on Suomen historian aikakirjoissa ainutlaatuinen. Ei ihme että hänestä ei ole tehty kunnollista elokuvaa, vaatisi 10 tunnin sarjan edes jonkinlaiseen asian hahmotukseen.

Kalevi Ahon uuden harmonikkakonserton kantaesitys on erityinen tapaus; samoin siihen liittyvä seminaarimme, jossa alan asiantuntijat ja yleisö pohtivat harmonikan asemaa ja merkitystä 100 vuoden aikajanalla. Veli Kujalan uusi teos harmonikalle ja jousikvintetille on myös odotettu kantaesitys. Digiä ja Biittiä luo ja avaa uuden oven sähköiseen maailmaan.

Miten soittimemme harmonikka liittyy Itsenäisyyden aikaan? Huomattavan paljonkin.
30-luvulla soittajat olivat aikansa kuninkaita, soitto soi mitä erilaisimmissa paikoissa. Sota-aikana mikään muu toinen soitin ei ollut yhtä merkittävässä asemassa rintamilla ja viihdytysjoukoissa.  Harmonikka ja oopperalaulu kohtasivat toisensa tuoden lohdutusta.  Sopraano Aulikki Rautawaara ja Esa Pakarinen veivät yhdessä  musiikin viestiä sairaaloihin. Kouvolassa on ollut Skandinavian ainoa iso harmonikkatehdas. Kouvolan komia peli oli käsite ja suomalaisen monipolvisen harmonikan rakennustaidon tyylinäyte.

Vuodet ovat vierineet. Taidemusiikin nousu harmonikan osalta alkoi 1970-luvulla toden teolla; koulutus, soittimen kehitys, soittajien ja muusikoiden monimuotoisuus ja osaaminen kasvoivat uudelle tasolle. Lukuisat ovat ne teokset joita maamme eri säveltäjät ovat harmonikalle tai eri yhdistelmille tehneet. Säveltäjille harmonikka on ollut kuin uusi pelto, johon on voinut kylvää uusia siemeniä saaden omanlaisensa sadon.  Sama pätee rikkaan kansanmusiikkimme osalta, ja myös jazz-maailmassa on saatu ilahduttavia näkymiä. Soitin on elänyt ajassa ja ajasta.

Suomihan on pieni maa, mutta maailman paras. Juhlavuoden teema ”Yhdessä-Tillsammans”, pitää paikkansa. Pienen maan suurin voima on yhdessä tekemisessä ja yhteen hiileen puhaltamisessa.

Kiitokset kaikille tukijoillemme, yhdistyksemme talkootyömuurahaisille sekä uskolliselle yleisölle. Tulevalla festivaalilla juhlimme Suomea, ja sitä seuraavana vuonna onkin Talviharmonikka-festivaalin 20-vuotisjuhlat.

Olkaa tervetulleita.

Raimo Vertainen
Taiteellinen johtaja

Yhdessä olemme enemmän

7903157#TFBfNTk5MF8xXzc5MDMxNTdfMV8xMTY4LmpwZw==

Vuosi sitten otin viestikapulan vastaan Lempiälän Teuvolta, hallituksemme nykyiseltä kunniapuheenjohtajalta. Viestikapula huokui yhteistyötä, perinteitä ja luovuutta. Nöyränä otin sen vastaan ja lähdin matkaan. Olen saanut toimia yhdistyksessä, jonka sydän sykkii luovuutta ja intoa yhdistettynä harkitsevaan suunnitelmallisuuteen. Taiteellisen johtajan tukena ja apuna on sitoutunut ja osaava hallitus. #Luottamus

Talviharmonikka on tottunut rikkomaan rajoja ja tuomaan kulttuuritarjontaa kaikelle yleisölle. Osallistujille ilmaiset konsertit ja tapahtumat ovat meille tärkeä arvo. Näitä tapahtumia on ohjelmassamme yli puolet. Tänä vuonna olemme lisänneet mm. koululaiskonserttien määrää. Tyytyväisenä voin todeta, että tänäkin vuonna on harmonikkakiertue vanhainkodeissa. #Vauvasta vaariin,  #6-100 -vuotiaille

Taide- ja kulttuuritoiminnan positiivinen vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen on tutkimuksissa todettu kiistaton tosiasia. Kulttuuritoimintaan aktiivisesti osallistuminen lisää myös mielen hyvinvointia. Kokemus yhteisöllisestä osallisuudesta vahvistaa myös luottamusta ja lisää luovuutta ja iloa. #Hymyä!

Tuotamme hienoja elämyksiä myös tänä vuonna yhteistyössä useiden paikallisten toimijoiden kanssa. Talviharmonikka näkyy marketeissa, konserttisaleissa, kadulla ja kaupoissa. Tämä kaikki perustuu Talviharmonikan laajaan kulttuuritoimijoiden yhteistyöverkostoon. #Yhdessä olemme enemmän

Suomi 100 vuotta juhlavuoden kunniaksi ja loistoksi olemme kattaneet monipuolisen kulttuuritarjottimen Teille kaikille koettavaksi ja nautittavaksi. Tämän tarjottimen kruunaa ilta Mannerheimin seurassa. #suomi100.

Kiitos taiteellinen johtaja ja yhdistyksen hallitus sekä kaikki tukijat ja yhteistyökumppanit.

Tänä vuonna juhlimme 100-vuotiasta Suomea. Ensi vuonna, hyvät ystävät, on aika juhlia 20-vuotiasta Talviharmonikkafestivaalia.

Tervetuloa Talviharmonikka-festivaaleille nauttimaan elämyksistä ja voimaan hyvin.

Pertti Kuosmanen
Hallituksen puheenjohtaja